Dielam - lyst, mørt og mildt

Dielam har en helt spesiell lys farge på kjøttet, mør konsistens og mild ettertraktet smak. Årsaken er at disse unge lammene, som navnet tilsier, kun har fått melk. Sesongen for dielam varer fra midten av mai til slutten av juni.

Dielam er noe helt spesielt. Dette er lamunger som aldri får noe annet enn morsmelk og morsmelkerstatning. Når en søye føder flere lam, klarer hun ofte ikke å ta seg av mer enn ett eller to av dem, og avviser de andre. Bonden tar seg av disse lammene og gir dem flaskemelk. Det er disse lammene som blir dielam. Lammene slaktes fra 9 – 12 uker. Da veier de opp til 14 kilo og har et spesielt lyst, finfibret og supermørt kjøtt med en helt nydelig, mild smak. Dette er veldig små lam, så bitene blir små og delikate.

Bruk tilbehør med svake smaker

Kjøttet kan stekes, kokes, helstekes eller braiseres i leirgryte i ovn. Bruk gjerne vårens deilige primører – vårens første, spede grønnsaker med mild og delikat smak. Det er viktig at du bruker svake smaker til dielammet – nettopp for at den milde, deilige kjøttsmaken ikke skal ”drepes” av for sterke smaker fra tilbehøret.

Høy dyrevelferd - høy kvalitet

Dielammene kommer fra vår kjøttprodusent Prima Jæren, som setter helt spesielle krav til sine kjøttprodusenter, altså bøndene. Kjøttprodusentene, som alle er lokale, må godkjennes og følge Prima Jærens strenge regler til fôr, dyrehold, omsorg og plass. Kun det beste er godt nok, og Prima ønsker å bidra til å høyne nivået på norsk lammekjøtt. Nordmenn elsker jo lam, og totalt sett produseres det fem kilo lam per person her til lands og det slaktes over 1 million. Årsaken til at norsk lam holder verdensklasse, er at de er mye ute i frisk luft, at de er i bevegelse - og ikke minst at de spiser næringsrikt gress og urter som påvirker smaken på kjøttet. Dermed blir lammekjøttet marmorert akkurat slik det skal.