Noir de Bigorre
Bigorreskinken (Jambon Noir de Bigorre) er en fransk, meget spesiell skinke av aller høyeste kvalitet.
Bigorreskinken (Jambon Noir de Bigorre) kommer fra Bigorre i Pyreneene, ved grensen til Spania. Skinken er laget av en sort gris ved navn noir de bigorre. Den har mye fett innsprengt i kjøttet og utenpå. Opprinnelig kom svinerasen med berberne fra Afrika. På 1980-tallet var denne grisen nesten utryddet. Men takket være systematisk forvaltning, klarte man å redde den verdifulle rasen - som nå er en bærekraftig bestand i Pyreneene.
Flere utsøkte, franske hvitviner og champagne har med hell blitt testet mot skinken. I dag er Jambon Noir de Bigorre en anerkjent merkevare og viktig signatur for Pyreneene. Grisene går fritt i skogen og lever av urter, korn og kastanjer, og det er nettopp kastanjene som gir den spesielle, nøttaktige smaken. Bigorreskinken regnes som en av verdens aller beste spekeskinker. Den er unik og den behandles for hånd. Grisen slaktes etter minst 12 måneder og veier da 150-200 kilo. Etter slakting henger skinken i minst 24 måneder. Skinken har en søt og definert, nøttaktig smak, den er helt mørk i fargen og egner seg veldig godt til å spise som den er – eller med tapas.
Kom og smak, ta med noen hekto hjem sammen med en god gruyèreost, så er garantert kvelden reddet!