Kje - en vårlig delikatesse

Eksklusivt, mørt og bærekraftig – ferskt norsk kjekjøtt er bare tilgjengelig noen uker hver vår. Benytt muligheten når den er her!

Når det begynner å spire grønt i bakkene og snøen trekker oppover fjellsidene, er tiden inne for å finne norsk kjekjøtt i ferskvaredisken. Kjekjøtt er en kortreist og bærekraftig delikatesse, med kort sesong. Råvaren er bare å få tak i noen uker i året. Selvfølgelig kan du kjøpe inn ekstra og fryse ned til senere, men det er noe eget med å spise råvarene når de er i sesong.

På verdensbasis er kje og geit blant de vanligste kjøttslagene. Rundt 6000 år har gått siden geita kom til Norden sammen med de første bøndene. Kjekjøtt, altså kjøtt fra unge geiter, er absolutt ikke en nyhet på norske bord. Likevel har det vært i ferd med å gli inn i glemselens tåke. Det har vi hos Jacob's lyst til å gjøre noe med.

Grilling av kje.jpg

Mild, deilig smak

Mens lammet har sin sesong om høsten, har altså kjeet våren som sin sesong. Kjeet er mørt og saftig, og har en særegen, mild og delikat smak – en slags kombinasjon av kylling og lam. 

Å tilberede kje er lettere enn mange tror. Som råvare er kjekjøttet allsidig, og kan kombineres med mange forskjellige typer tilbehør og smaker. Geit er verdens mest brukte kjøtt, og passer derfor også inn i de fleste kjøkken. Fra norsk tradisjonsmat til asiatiske krydder. Kjøttet egner seg fantastisk godt til gryterett, frikassé og ikke minst langtidssteking av bog og lår på lav varme. Tilbehør til en rett av kje kan være rotfrukter, urter, sennepssaus etc. Kjøttet egner seg godt til marinering og er takknemlig å bruke for de som er glad i å eksperimentere med krydderier!

Kje en delikatesse.jpg

Bærekraftig mat

Norsk kje er noe av det mest bærekraftige du kan spise. Ikke bare er geita nøysom og utnytter utmarksbeiter godt, den er også en råvare som det spises for lite av. Så vår oppfordring er at du bør ha kje til middag opptil flere ganger når det først er sesong.