Tilberedning av kje

Mildt, magert og mørt. Kjekjøtt kan like gjerne helstekes med salvie og rosmarin, som kokes med oliven og artisjokk i middelhavsinspirerte gryter.

Å tilberede kje er lettere enn mange tror. Det er mørt og saftig, og har en særegen, men mild smak. Kje er en spesialitet. Det er kanskje ikke noe de fleste velger til hverdags, for det kan ta litt tid. Men tar du deg god tid til middagen i helgen, kan også hverdagsmaten bli ekstra god. For med gode rester finnes det muligheter for ny servering.

Kje råvare.jpg

Allsidig råvare

Som råvare er kjekjøttet allsidig, og kan kombineres med mange forskjellige typer tilbehør og smaker. Geit er verdens mest brukte kjøtt, og passer derfor også inn i de fleste kjøkken. Fra norsk tradisjonsmat til asiatiske krydder. Kjøttet egner seg fantastisk godt til gryterett, frikassé og ikke minst langtidssteking av bog og lår på lav varme. Tilbehør til en rett av kje kan være rotfrukter, urter, sennepssaus etc. Kjøttet egner seg godt til marinering og er takknemlig å bruke for de som er glad i å eksperimentere med krydderier!

Kje-porchetta med risotto.jpg

Marmorert middelhavsmat

En stor porchetta er perfekt til familiemiddagen og tar tankene med til Middelhavsområdet. Porchetta kan fylles med de smakene du liker best. Om du er veldig glad i oliven er det ingenting i veien for å bruke det som base til fyllet, eller soltørkede tomater. Men velger du ingredienser til fyllet med fuktighet som olje eller lake, anbefaler vi å bruke tørre urter. Det er mye som passer til kje. Men kjøttet er mildt på smak, så vi anbefaler å bruke milde urter som bladpersille og basilikum. Man kan også bruke sterkere urter som salvie, men da må man være litt forsiktig med mengden. I tilegg er det kjempeviktig å smake på fyllet før du smører og ruller sammen porchettaen. Det er for seint å tilsette salt når steken er i ovnen.

Hva med å lage fylt kje-porchetta med dampede grønnsaker og ertepuré? Bruk to utbenede sider av kje, hele kjesiden, med indrefilet og ytrefilet, som du smører inn med en blanding av soltørkede tomater, pesto og kapers. Så må du rulle det hele sammen. For å få til en god porchetta er det viktig å fordele kjøttet jevnt. Dra kjøttet mot deg mens du ruller stramt oppover, dytt inn på sidene underveis. Til slutt snører du porchettaen tett med bomullstråd, før du steker den mør i ovnen ved lav temperatur.

Får du rester igjen kan du for eksempel lage kje-porchetta med risotto og cherrytomater dagen etter.

Kje med smak av Asia

Kje egner seg godt med ulike typer krydder og mariander. En av våre favoritter er langtidsstekt utbenet kjebog med asiatiske smaker. Du kan spørre om hjelp til utbening av kjøttet i ferskvaredisken, om du ikke ønsker å gjøre det selv. Gjør du det selv er det viktig å få med alt kjøttet når du bener ut kjøttstykket. Så lenge man har en skarp og god kniv trenger man ikke ta i noe særlig.

En av fordelene med utbenet bog er at du kan fylle i med smaker på innsiden og marinere på utsiden. En annen fordel med utbenet bog er at det blir mye lettere å skjære pent opp til servering. Til langtidsstekt kjebog er det godt å marinere bogen med en blanding av honning, soya, vårløk, chili, hvitløk og olje. Stek kjekjøttet på lav varme. Da holder kjøttet seg mørt og du unngår at sukkeret i honningen blir brent.

Får du rester igjen etter middagen kan du for eksempel lage steam-buns med kje og mangosalsa. I og med at kje er et allsidig kjøtt, så kan du egentlig bruke det du har til restene. Fiskesaus og sesamolje gjør seg godt til asiatiske smaker. Mangler du steam buns kan lefser være et fint alternativ.

Steam buns med kje og mangosalsa.jpg

Flere gode oppskrifter med kje

Kje med tomater, artisjokker og oliven
Ovnsstekt kjebog med rotgrønnsaker
Kjelår med grillede grønnsaker
Kjegryte med mye smak
Langtidsstekt kjebog