Slik koker du kraft

En god kraft er det beste grunnlaget for å få en smakfull saus eller suppe. Det er ikke vanskelig å lage. Her får du våre beste tips på hvordan du lykkes med koking av kraft.

Kraft lages av bein og avskjær fra kjøtt, fisk, skalldyr og grønnsaker. Bein og avskjær deles opp i små biter og kokes sammen med grønnsaker og krydder. Smaken avhenger av hovedråvaren som benyttes.

Bein og avskjær

Du kan lage kraft av alle typer bein fra storfe, lam, svin, vilt, fugl, fisk og skalldyr, eller du kan lage grønnsakskraft kun basert på grønnsaker. Ofte er det de rimeligste delene av dyrene samt ben og avskjær vi bruker til å koke kraft på.

Grønnsaker

Basisgrønnsakene i en god kraft er «de fire store»: gulrot, rotselleri, purreløk og løk. Disse grønnsakene passer i alle typer krafter. Til kraft som skal koke lenge (2–8 timer) deler du grønnsakene i grove biter. Skal kraften koke i kort tid (inntil 2 timer) deler du grønnsakene i mindre terninger.

Bouquet garni

Lag en bouquet garni - en krydderkvast av persillestilker, laurbærblad, timian og sellerigrønt som du pakker i purreløkblad og binder den sammen. 

Bouquet garni.jpg

Vann

Bruk kaldt vann som gradvis varmes opp. Da trekkes smaksstoffene gradvis ut fra bein og avskjær, i motsetning til varmt vann som lukker porene og dermed hindrer at smaksstoffene trekkes ut. Bruk så mye vann at innholdet så vidt dekkes.

Salt

Salt er med på å gi smak og binde proteinene, slik at de samler seg på toppen av kraften og kan skummes vekk. Dermed får man en klar og fin kraft. Skal kraften reduseres, må man være forsiktig med saltmengden slik at ikke kraften til slutt blir for salt.

Krydder

Bruk sort eller hvit hel pepper. Sort pepper gir en rund smak, mens hvit pepper gir en fyldigere smak. Du kan også bruke andre typer krydder som passer til råvaren, for eksempel timian, laubærblader, rosmarin og einebær.

Kjøttkraft.jpg

Slik gjør du:

Vask og del grønnsakene i mindre biter. Skyll avskjær og bein og del i mindre biter. Ha alt i en stor gryte sammen med litt salt og ønsket krydder. Hell på kaldt vann til det dekker innholdet. Kok opp og la det koke i ca. 5 minutter til det eventuelt danner seg skum på toppen. Fjern alt skummet med en skje og skru ned temperaturen slik at kraften kun trekker.

Fiskekraft er ferdig etter ca. 40 minutter. Kjøttkraft trenger lengre tid og kan trekk fra 2-3 timer for lyse krafter av f.eks. fugl, og  helt opp til 5-6 timer for mørk oksekraft. Sil kraften og redusere eventuelt sakte for mer konsentert smak. Avkjøl kraften du ikke bruker med det samme og hell den i isterningsposer og frys dem. Så har du alltid ferdig kraft til sauser og supper.

TIPS! Ønsker du brun kraft, bruner du kjøttbeina før de legges i gryten.