Helstekt gås med rosenkål og glasert epler

Helstekt gås med rosenkål og glasert epler
Middels
over 60 min

Denne oppskriften på gås passer like godt til Mortensgås 11. november som til jul.

Slik gjør du

Helstekt gås

Riv zest (den ytterste fargede delen av skallet) av lime og sitron. Bland med 2 ts salt, five spice og pepper.

Rut et løst mønster i skinnet på hele fuglen og fjern eventuelt fett fra innsiden av skroget. Gni inn fuglen med sitrus og krydderblandingen og salt innsiden. Smelt honningen, bruk vannbad, og pensle hele fuglen.

Forvarm ovnen til 220 grader.

Stek i 10 minutter og sett ned til 170 grader. Stek så i 30 minutter per kilo. Øs over fettet en gang i halvtimen.

Dekk med folie om fuglen begynner å bli for mye stekt

La fuglen hvile med foile over i en halv time etter den er ferdig.

Fettet er fint til å steke poteter og grønnsaker i til middagen.

Kraften som blir i pannen kan jevnes til saus

Rosenkål med bacon

Rens rosenkål og del de største i to, kutt bacon i strimler. Stek baconet og kålen i smør på middels varme, krydre med salt og pepper.

Glaserte epler

Skrell eplene, ta ut kjernen og del de i åtte. Smelt smør i en panne og la det bli gyllent, ha i epler og strø sukkeret over. La det steke til eplene er gylne og møre.

Server med gåsen, rosenkål og glaserte epler med stekte poteter og sjysaus.