Sprøstekt and med appelsinsaus

Sprøstekt and med appelsinsaus
Lett
over 60 min

And er en delikatesse og helstekt er det virkelig festmat. Heldigvis er det ikke vanskelig å lykkes heller, men det krever litt tålmodighet. Uansett hva du ønsker å helsteke, blir resultatet best ved bruk av lav temperatur og lang steketid.

Slik gjør du

And

Sett stekeovnen på 175 grader C. 1 and veier ca 2,5 kg. Ta ut innmatposen. Skyld og tørk anden godt. Gni den med salt, pepper og sitronsaft. Legg evt. et oppdelt eple og resten av den utpressede sitronen inni anden. Det tilfører mer fuktighet og gir et saftigere resultat.

Fyll litt vann i en langpanne og legg anden på en rist over. Steketiden avhenger av vekt og beregnes til ca. 25 minutter per 500 g. Hell av sjyen mot slutten av steketiden og øs anden med noen spiseskjeer kaldt vann. La døren stå åpen de siste 10 minuttene. Da blir skinnet sprøtt.

Saus

Mens anden steker koker du kraft på hals og krås, og bruner hjerte og lever som evt. serveres sammen med anden.

Bruk et zestjern eller grønnsaksskreller og lag tynne strimler av skallet på den ene appelsinen. Kok appelsinskallstrimlene i vann i ca. 20 minutter. Press appelsinene. Kok ut langpannen med andekraften eller litt buljong, skum av fettet og sil sjyen. Jevn sausen med maizenna og spe med appelsinsaften til passe tykkelse. Tilsett de kokte skallstrimlene og smak til med salt og pepper.

Anrett anden på et fat og servere helstekt and med stekt rosenkål, epler og ovnstekte morenepoteter.