Oksestek med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter

Oksestek med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter

La oksesteken ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før den stekes. Dersom du har plass kan du også steke potetene i ovnen sammen med oksesteken og grønnsakene, for så å sette opp varmen til 200 grader mens steken hviler, så du får en fin gyllen farge. Alternativt kan du gjøre klar potetene på forhånd, og varme dem i ovnen mens steken hviler.

Lett
over 60 min

En tradisjonell søndagsmiddag med oksestek, hjemmelagde fløtegratinerte poteter, ovnsbakte rotgrønnsaker og brun saus. Server gjerne oksesteken med tyttebærsyltetøy. Strø frisk timian over retten før servering for ekstra farge.

Slik gjør du

Oksestek

Rotgrønnsaker: Skrell grønnsakene og kutt dem i grove biter. Vend grønnsakene i olje, salt og pepper. Ha grønnsakene i en romslig ildfast form. Tilsett ca. 5 dl vann.

Oksestek: Krydre oksesteken med salt, pepper og rosmarin. Brun steken i smør i en stekepanne til steken er gyllen rundt hele. Legg steken over grønnsakene i den ildfaste formen, og stek 130 grader midt i ovnen til du har ønsket kjernetemperatur. Medium rå: 58-63 grader Medium rosa: 63-68 grader Godt stekt: 68-70 grader Dette vil ta ca. 2-2,5 time avhengig av størrelsen på steken og ønsket temperatur. La steken hvile i 15-20 minutter før servering.

Fløtegratinerte poteter: Skrell poteter og finhakk hvitløk. Skjær potetene i tynne skiver, ca 3-5 mm. Smør en ildfastform, du trenger en som er ca. 20x30 cm. Legg ett lag med potetskiver i den smurte formen. Strø over halvparten av hvitløken, muskatnøtt, salt og pepper, og hell over fløte til det akkurat dekker potetlaget. Ha over ett nytt lag med potet, resten av hvitløken, muskatnøtt, salt og pepper. Avslutt med et lag potet og hell over resten av fløten. Stek i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. Legg ost på toppen og stek det videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gylden farge.

Brun saus: Brun smøret i en kjele. Tilsett hvetemelet og brun over svak varme under omrøring. Spe med varm kraft. Rør godt mens du sper. La sausen småkoke i ca 10 minutter. Smak til med salt og pepper.