Deilige oliven

Aina C. Hole
Aina C. Hole

Det finnes over 1000 forskjellige olivensorter i verden. Noen av olivenene er best å spise, noen egner seg best for oljeproduksjon og noen er gode til begge deler. Hos Jacob ́s finner du både ferske, marinerte og konserverte oliven, og mange hyllemeter med fantastiske olivenoljer.

I butikken finner du både grønne og sorte oliven, og forklaringen er enkel. Olivenfruktene høstes i perioden september (grønne frukter) til februar (sorte frukter). Bordoliven behandles enten i salt eller i en lutløsning for å fjerne bitter smak.
Oliven til olivenoljeproduksjon blir høstet fra oktober når de er mer modne, for å få ut maksimalt med olje. De grønne er mindre modne enn de sorte, og mer syrlige. Fruktene forandrer farge fra grønn, via fiolett til sort og kan spises i alle faser. Det er mange faktorer som bidrar til olivenens endelige smak; sorten, sesongen, jordsmonn, sol og kunstig vanning. Når de høstes, plukkes de ned i store nett som legges på bakken under trærne. Deretter vaskes de. Jo lenger fruktene ligger, desto mer øker syrenivået og kvaliteten synker. 

Ferske, marinerte og på glass

I våre butikker finner du et stort utvalg av oliven, både i olivenhylla og i delikatessedisken. De aller beste er de ferske marinerte olivenene du finner i delikatessedisken, som kommer fra The Fresh Olive Company. De er av førsteklasses kvalitet, og passer utmerket til marineringforretter, snacks, tapas, tapenader og salater. Olivenene på glass passer til mat som skal varmebehandles (som f.eks foccaccia og pizza), salsaer og i dry martini.