Hva betyr holdbarhetsmerkingen?

I Norge har vi to holdbarhetsmerkinger: «Siste forbruksdag» og «Best før». Vi forklarer deg forskjellen.

Holdbarhetsmerking er viktig for at du som forbruker skal være trygg på maten du spiser. Derfor finner du holdbarhetsmerking på alle dagligvarer. Her får du en forklaring på hva merkingen betyr.

«Best før»

Merkingen antyder noe om når produsenten mener maten er på sitt beste. Maten kan likevel være spiselig og holde god kvalitet lenge etter merkedatoen hvis den er lagret på riktig måte og er godt emballert. Egg og syrnede melkeprodukter (yoghurt/kefir/rømme) er eksempler på mat som kan være god lenge etter «Best før»-merkingen.

«Siste forbruksdag»

Mat som er merket med «siste forbruksdag» er såkalt lett bedervelig mat. Merkingen forteller om siste dag produktet kan spises hvis det har blitt oppbevart riktig i uåpnet emballasje. Eksempler på slik mat er produkter som farseprodukter, kyllingprodukter, pølser, fersk fisk m.v. Produktene skal ikke selges etter merkedatoen. På mange produkter står det at de skal oppbevares i kjøleskap etter åpning, og at holdbarheten da bare er noen dager. Mange produkter holder likevel mye lenger hvis ikke det er kommet bakterier til. Bruk sansene. Se. Lukt. Smak.

Kilde: ForMat, forebygging av matavfall