Spesialitet - garanterer en unik opplevelse

I dag er ca 200 produkter godkjent og merket som Spesialitet. Dette merket går god for norskproduserte matprodukter med spesielle kvaliteter.

En Spesialitet skal garantere deg en unik opplevelse og skille seg klart fra konkurrerende produkter Det er svært krevende å oppnå denne betegnelsen, og produsentene betaler en avgift for å få bruke den. For å oppnå Spesialitet-merket må produktet ha grunnlag i spesiell en råvare, en spesiell produksjonsprosess og/eller egenskaper som modenhet, ferskhet og smak. I tillegg må bedriften og produkt-et ha grunnlag i ”den gode historien”. Det er totalen som teller. Noen spesialiteter er kun å få kjøpt noen få steder, mens andre har tilnærmet full distribusjon.

Ordningen omfatter både nye og mer etablerte produkter, ofte med en lokal eller regional tilknytning. Eksempler på Spesialiteter er osten Kraftkar fra Tingvollost – en ost som stikkes for hånd, lages av melk fra kuer på egen gård og er et ekte håndtverksprodukt. Kraftkar er kåret som Norges beste og Nordens nest beste blåskimmelost. Andre Spesialiteter er Liveche-kylling fra Prior, Chilipølse fra Jens Eide, Lammerull fra Aron Mat, Egg fra Ek Gårdspakkeri, Rørossmør fra Rørosmeieriet og Spekepølse med akevittkrydder fra Tind.