Ek gårdskjøkken - gode egg og prisbelønnede desserter

Med egg fra sine 15000 frittgående høner, lager ekteparet Ingrid og Joar Ek og sønnen Lars Erik kanskje Norges beste desserter. Vi har besøkt dem på Gjølberg gård like utenfor Fredrikstad.

I vårt store utvalg av egg finner du blant annet Ek Gårdsegg. Om du ikke allerede bruker dem, kan vi fortelle at disse eggene har en langt dypere gulfarge på plommen enn mange andre egg og en oppsiktsvekkende god og rik smak. 

Hemmeligheten ligger i fôret

Ekteparet ønsker ikke å fôre hønene med standard hønsefôr, der proteinet består av destruksjonsfett og fiskemel. Derfor utviklet de et eget vegetabilsk fôr i samarbeid med eieren av hønserasen, Lohmann, og deres lokale Råde Mølle.

– Vårt egenutviklede fôr består i dag av havre og hvete fra lokal produksjon, samt mais, soya og paprika, som sammen gir den riktige proteinsammensetningen. Dette har gitt full klaff og viser tydelig hvor viktig fôret er for smaken og utseendet på egget, sier Joar Ek.

Eggene er av så god kvalitet at både United Bakeries og Kaffebrenneriet bruker Ek egg i sine bakevarer og Pascal bruker dem i sine desserter. Eggene har også fått Matmerks Spesialitet-merke. Tilsammen går 200 tonn Ek-egg til butikk, mens familien Ek beholder 100 tonn egg som de bruker til egen dessertproduksjon. 

To millioner desserter på ti år

I år kan Ek Gårdskjøkken feire 10 års jubileum og har hittil produsert to millioner desserter. Dessertutvalget består i dag av Moccapudding, Sjokoladepudding, Karamellpudding, Crème Brülée og Panna Cotta. Og at dessertene er gode er det liten tvil om. Ek´s Crème Brûlée vant i 2009 den attraktive prisen for Årets Produkt i det TV-sendte ”Det Norske Måltid”, der superkokk Bent Stiansen er hoveddommer.

- Vi var rimelig stolte da Stiansen leste opp dommerkommentaren: ”Crème Brûléen er så god at den kan serveres på en hvilken som helst restaurant og få terningkast 6!”. Og da vi i 2011 lanserte Panna Cotta, hvor vi erstattet gelatin med eggehvite som bindemiddel, ble den nominert til Årets Nyskaping, forteller Joar Ek, med dårlig skjult stolthet.

I tillegg till egg og desserter produseres det også tre sorter aïoli, to sorter bearnaisesaus og rosenkål på Gjølberg gård. De fleste produktene finner du i våre butikker.