Lag din egen festmeny

Er det din tur til å invitere familie eller venner på middag eller en feiring – og så aner du ikke hva du skal servere? Vi vet råd!

Det er kjempegøy å skape en egen festmeny. Det å være vertskap skal være en stolt glede – ikke en straff, og mye handler om god planlegging.

Før du velger meny, start med å invitere venner som skaper god stemning! Gå deretter gjennom menyen. Du kan enten lage all maten selv eller forhåndsbestille noe eller alt ferdig fra Jacob's sitt eget kjøkken. Er du usikker, spør oss i butikken før du gjør noe annet.

En forrett setter standarden for flere gode retter som skal følge. Skal du servere kjøtt som hovedrett, skal helst forretten være sjømat, suppe eller salatEn forrett setter standarden for flere gode retter som skal følge. Skal du servere kjøtt som hovedrett, skal helst forretten være sjømat, suppe eller salat.

Rød tråd

En meny bør ha en rød tråd. Tenk helhetlig. Et godt tips er å bestemme seg for hovedretten først, for deretter å legge opp de andre rettene etter den. Deretter bør du tenke tema – enten det er geografisk, høytid, sesong, råvare eller lignende. Eksempler kan være norske tradisjonsretter, juleretter eller vintermeny.

Består som oftest av fisk eller kjøtt. Det enkleste er å bestemme seg for hovedrett først, for deretter å legge opp de andre rettene etter den.En hovedrett består som oftest av fisk eller kjøtt. Det enkleste er å bestemme seg for hovedrett først, for deretter å legge opp de andre rettene etter den.

Sammensetning av rettene

Hvor mange retter du ønsker er opp til deg. Det vanligste er å servere tre retter. En tre-retters menyen bør bestå av en blanding fisk og kjøtt. Skal du for eksempel servere kjøtt som hovedrett, skal helst forretten være fisk, suppe eller salat. På en fem-retter kan man enten servere hovedrett som nummer tre i rekken, med ost som nummer fire og dessert til slutt. Eller man kan servere flere kalde og varme forretter først, hovedrett som nummer fire og dessert tilslutt. 

Det kan være lurt å tenke gjennom hvordan du vil føle deg etter å ha spist hele menyen. Målet er at du skal bli behagelig mett. Hvis du har kraftige retter i menyen, er det bra om du tar inn en eller flere lette, friske og syrlige retter som kan balansere menyen. Og en viktig huskeregel er: jo flere retter man har, jo mindre bør også porsjonene være. 

Forslag til retter som passer til en festmeny:
Forretter til festmeny
Hovedretter til festmeny
Mellomretter til festmeny
Desserter til festmeny

Tenk på desserten i helhet med resten av menyen så måltidet blir balansert og gjennomtenkt. Tenk på desserten i helhet med resten av menyen så måltidet blir balansert og gjennomtenkt. 

Menynøkkel

I hotell- og restaurantfaget har man noe som heter en menynøkkel. En menynøkkel forteller deg i hvilken rekkefølge du bør servere rettene. Den tradisjonelle menynøkkelen har tolv retter, men kan selvfølgelig splittes ned til et mindre antall. 

1. Kalde forretter 
2. Supper 
3. Varme forretter 
4. Hovedretter fisk 
5. Varme mellomretter 
6. Kalde mellomretter 
7. Hvilerett 
8. Hovedretter kjøtt
9. Grønnsaksretter
10. Søte desserter
11. Ostedesserter
12. Fruktdesserter