Kefir

Syrnede meieriprodukter har vært brukt i mange tusen år. Kefir hører med blant de eldste produktene og stammer i likhet med yoghurt fra Kaukasus.

Selve ordet "kefir" er av tyrkisk opprinnelse og betyr behagelig eller velsmakende. Kefir er en unik syrnet melk, den inneholder flere bakterietyper enn annen surmelk, og er også den eneste med gjær. 

Samme oppskrift i 80 år 

Kefir, basert på kefirkorn, er den originale og opprinnelige måten å lage kefir på. Produksjonen er mer arbeidskrevende og mer komplisert enn moderne utgaver basert på frysetørkede kulturer, men metoden gir kefir langt rikere smak og aroma enn nye forenklede utgaver. Kefir er produsert av høypasteurisert helmelk etter økologiske prinsipper.

Norsk kefir produseres etter samme oppskrift og på de samme russiske kefirkorn som ble skaffet på 1930-tallet.

Frisk og leskende

Kefir er en frisk og leskende drikk. Den skiller seg fra Kulturmelk ved sin spesielle og litt runde smak. Kefir passer som drikke, til baking og til retter av syrnet melk. Syrnet melk er ikke egnet til frysing.

God holdbarhet

Syrnede melkeprodukter som kefir har lengre holdbarhet enn søtmelk. Selv om sensorisk kvalitet (lukt, smak, konsistens) for disse vil endre seg etter utgått holdbarhet, vil det skje langsommere og endringene er ikke så markante som i søte melkeprodukter. Holdbarhetstiden for syrnede naturelle produkter er 21 dager under ideelle forhold, lagret ved 0–4 °C, mørkt i uåpnet emballasje.

Kilde: melk.no 

Råvarer syrnet melk