Nýr – unik, syrlige og økologisk ferskost

Kan det ha en sammenheng at glade kuer, som får leve med kalvene sine, lager ekstra god melk? Og at den melken blir til alle norske stjernekokkers favorittost? Produsenten bak Nýr er ikke i tvil.

På Grøndalen gård på Auli lages den unike ferskosten Nýr. Nýr er en syrlig, kry ferskost med veldig høyt syreinnhold og lav ph. Den er kry fordi den er laget av en kry ku og en kry bonde. Den er unik på fylde og konsistens og gir en fin ettersmak. Osten kan brukes til alt – fra rett på brødskiven, til supper, sauser, dressinger, som erstatning for eller sammen med fløte og rømme, smaksatt med pepperrot, sukker, salt, pepper, kapers, ramsløk og sennep. Nýr brukes også til desserter som panna cotta, til topping på kaker og sammen med løyrom, fisk, kylling og kjøtt. Samlet gir den et hav av smaksmuligheter.

Glade kuer gir god ost

Nýr lages av økologisk melk fra egen gård, og bonden selv er sikker på at grunnen til at osten er så god er at kuene som gir melken er ekstra glade.

– Da kona og jeg overtok Grøndalen gård i 1983, ønsket vi både å produsere økologisk melk og å gi kuene et godt liv. Vi ville at kuene skulle kunne gå ut om vinteren, og samtidig hadde vi sterk tro på at om de fikk leve tett med kalvene sine ville de produsere bedre melk. Alt fôr er selvprodusert – vi bruker ikke kunstgjødsel eller plantevernmidler og Debio godkjenner produksjonen vår. Dette har gått fint, men etter hvert kom ønsket om å lage et eget produkt som bevis for et godt kuliv. I 2008 startet vi vårt Nýr-eventyr, og målet er at all melk vi produserer skal gå til Nýr-produksjonen, sier bonden selv, Hans Arild Grøndahl.

Magert alternativ

I dag er etterspørselen etter Nýr så stor at det snart ikke er mer egenprodusert melk igjen til salg. For til å produsere en liter av ferskosten går det med to liter melk. At produksjonen vil øke kraftig fremover, er ikke Hans Arild i tvil om.

– Jeg vet jo at kundene hos Jacob’s er ekstra kvalitetsbevisste og matinteresserte. Derfor vil de ganske sikkert fatte interesse for den magre ferskosten og se mulighetene. I dag som det er stort fokus på riktig ernæring og begrenset fettinntak, vil kundene glede seg over at Nýr kun inneholder 7 % fett. Ja, for de vet vel at selv lettrømme ligger på ca. 20 % fett, avslutter Grøndahl med et stort smil!

Gode oppskrifter med Nýr

Nýr isparfait
Eplekake med Nýr
Nýr med bær og müsli
Nýr panna cotta med multesaus
Tilslørte bondepiker med Nýr
Grillet kalveentrecôte og spede grønnsaker med urtesaus laget på Nýr