Roquefort

oluf.no
oluf.no

Roquefort kan bare lages i landsbyen Roquefort som ligger i fjellområdet Massif Central i SydFrankrike.

Varebeskrivelse

Etter produksjon, som i dag foregår på moderne meierier, lagres osten i spesielle kalksteinsgrotter som omgir byen. Ostene blir pleiet meget forsiktig, og behandlet med mye håndarbeid. Osten fikk sin AOPbetegnelse i 1925 som den første osten i Frankrike.

Det finnes flere ulike Roquefort oster, som for eksempel:
Roquefort Berger [Råkefår Berje] - denne osten er en ren blåmuggsost produsert av upasteurisert fåremelk. Den er mer smidig og ikke så salt, som de andre Roquefortvariantene. Når osten er på topp, blir den litt mer kremete og smørbar i konsistens og noe kraftigere i smak, og kornete. 
Roquefort Carles [Råkefår Karl] - denne osten har fine karakteristiske blåskimmelmarmoreringer pent fordelt over hele osten. Den har en ren smak som er kraftig, fyldig og rik – men noe salt. Konsistensen er noe kort. Osten smelter i munnen og etterlater en eventyrlig smak av skimmel og salt.  
Roquefort Le Palais Des Saveurs [Råkefår le Palé de Savør] - denne osten består av to ulike typer: Gold Label og Black Label. Gold Label har mindre blåmugg enn Black Label. Smaken er fyldig og rik, noe mindre saltsmak.  
Roquefort Papillon Bio [Råkefår Papijå] - denne osten har en ren, kraftig smak med mye salt, svært forskjellig fra melkens sødme. Osten smelter i munnen og etterlater en forbløffende smak av skimmel og salt. Når osten er moden, er den umåtelig sterk og har mer blåmugg i seg.  Roquefort Papillon red label [Råkefår Papijå] - denne osten er ganske fast i konsistensen. Den har en smak som er pikant, kraftig og rik, noe salt, men allikevel en mild roquefort. Ostemassen er fuktig, med en fin jevn marmorering av blåmugg. Når osten er moden, er den kraftig. Den har fine karakteristiske blåmuggmarmoreringerpent fordelt i hele osten.    
Roquefort Papillon revalation [Råkefår Papijå] - denne osten har en mer kremete og smørbar konsistens enn andre Roquefort oster. Det er benyttet en klar penicillium roqueforti – dette kommer fram i ostens marmorering – mindre muggutvikling. Revelation betyr «tilfredsstillelse» – en moderne mer feminin ost.  
Roquefort Vernieres [Råkefår Vernier] - Denne osten (Black Label) har mye blåmugg i seg. Smaken er kraftig og rik, konsistensen noe kort.

Bruksområde

Roquefort er for mange hedersgjesten på ostebordet/fatet. Naturell legges den på mørkt brød som rug, pumpernickel eller annet brød av surdeig. Den er også god som dessert sammen med tyttebær, rognebær eller solbærsyltetøy. En skikkelig Blue Cheese dressing lages av Roquefort. Osten brukes ofte i sauser og som gratinering, samt fyll i kanapeer. Roquefort passer også veldig godt sammen med pasta eller salat. Ostemassen er fuktig og smulete og bør skjæres opp med forvarmet kniv.


Utvalget vil variere fra butikk til butikk.

Råvarer blåmuggost