Stilton

oluf.no
oluf.no

Stilton [Stilten] er en blåmuggost produsert av pasteurisert kumelk. Osten kan spores tilbake til midten av 17hundretallet.

Varebeskrivelse

Stilton har sitt gode navn og rykte fra byen Stilton i Huntingdonshire i Midt England. Dette er en ost som modnes over tid, og den har sin smaksmessige topp fra 12 uker og oppover. Stilton er en av de klassiske blåmuggsostene på linje med Gorgonzola og Roquefort. Osten er meget sterk og rik på smak. Den er ikke så salt som den franske Roquefort. Fargen på osten er gulhvit og marmorert. Konsistensen er tett og «kort», og osten kan tidvis være vanskelig å skjære. Smaken er fyldig, aromatisk og meget særegen. Du får stilton både som ost i pakke og på krukke. Stilton på krukke er smørbar.

Bruksområde

Stilton er først og fremst en dessertost, gjerne servert med stangselleri og reddiker. Serveres forøvrig best sammen med mørkt brød eller tørr kjeks. Den er velegnet til canapeer eller som et smakfullt smørbrød, servert på engelsk vis med en sterk kopp te til. Stilton kan også brukes som grunnkomponent i en «Blue Cheese dressing», og som smaksforsterker i en viltsaus. Fin på ostebordet med mørkt brød.

 

Utvalget vil variere fra butikk til butikk.

Råvarer blåmuggost