Butikkmodnet Emmentaler
En upasteurisert halvfast, lys gul ost med store, runde hull og en fast konsistens. Modnet i butikkens ostemodneri i 7 til 14 måneder.
Beskrivelse
En upasteurisert halvfast, lys gul ost med store, runde hull og en fast konsistens – som vår egen Jarlsberg. Osten har dråper og saltutvikling i hullene. Mye nøttesmak, søtaktig, smak av kløvereng. Mild, god og lang ettersmak.
Historie
Ble første gang fremstilt på midten av forrige århundre av sveitsiske osteprodusenter, som bragte med seg kunnskap og spesialiteter fra Emmedalen. Osten fremstilles av kumelk av høyeste kvalitet, den er næringsrik og blir ofte kalt ”ostens konge”.
Bruksområde
Emmentaler er like anvendelig som Jarlsbergosten. Et pålegg av ypperste klasse, særlig varme ostesmørbrød. Kan skjæres i terninger til salat, serveres som snacks eller kanapeer. Som gratinering i revet tilstand kan den brukes på alle ovnsretter. Å blande Emmentaler og Gruyere til fondue er en klassiker.
Tilbehør/anbefaling
Jordbær, tørket frukt, frisk fiken, aprikos, marmelader og chutney
Drikke til
Vin: til Emmentaler velger jeg en fyldigere hvitvin: Chardonnay fra Burgund, USA eller Australia.
Øl: Blonde øl er godt til.
Alkoholfritt: Frisk eplesaft av Aroma eller Inger Marie er godt, eller en blanding av eple og druemost.