Butikkmodnet Hollandsk Baby-edamer, 0,9 kg

Aina C. Hole
Aina C. Hole

En halvfast ost som er rund i formen og pakket i rød voks. Modnet i butikkens ostemodneri i 7 til 12 måneder.

Beskrivelse

Myk konsistens, noe salt, dyp gul, fyldig, aromatisk, syrlig. Lang ettersmak. Kraftigere enn umodnet Edamer. Hollandsk Edamer har en lys gul farge som blir mørkere ved modning. Osten har noe salt smak, avhengig av modningsgrad. Hollandsk Edamer må ikke forveksles med norsk edamer, som er en mye mildere ost.

Historie

Kommer fra byen Edam i Holland, og produseres av pasteurisert kumelk. Edamerostens runde ballfasong skyldes behovet for effektiv håndtering og flytting. Ostene, som tradisjonelt kom inn til Edam med små båter fra gårdene omkring, ble trillet i renner på bryggene og inn i lagrene der. På spansk kalles osten queso de bola, ”ballost”. Fordi Edamer tåler lang lagring, var dette den mest populære osten fra 1300- til 1700-tallet, både til sjøs og i fjerne kolonier. I dag er den særlig populær i Nord-Amerika og Norden. Edamerosten som selges før jul, er knapt et par måneder gammel. Derfor modner vi den 7-12 måneder ekstra i våre Ostemodnerier.

Bruksområde

En spesielt populær juleost. Brukes til julefrokost, ostefat, som snacks i terninger, matlaging, pizza og marinering.

Tilbehør/anbefaling

Friske og tørkede frukter, marmelade og plommechutney

Drikke til

Vin: til Edamer er det godt med friskt drikke, som tørr Riesling fra Tyskland.
Øl: lyst, hollandsk hveteøl.
Alkoholfritt: frisk eplesaft er et godt alkoholfritt alternativ, gjerne Gravenstein eller James Grieve fra våre butikker.

Råvarer