Smakfullt ostefat

Smakfullt ostefat

Lett
under 20 min

Modnede oster hører så absolutt til på et komplett ostefat. Det spesielle med Jacob’s, er at vi gjør noen av ostene enda bedre enn de egentlig er – med ekstramodning langt utover best før-dato.

Slik gjør du

Til hovedrett beregner du ca. 200 g til hver, som snacks ca. 150 g, som forrett ca. 50 g og som dessert ca. 75 g

Baby Edamer er halvfast fra Holland. Gruyere er fastost fra Sveits. Stilton er blåmuggost fra byen Stilton i Midt-England. Brie de Meaux er upasteurisert brie fra Frankrike. Ekstra luksus: Brie de Meaux med trøffel! Tilsatt Brillat Savarin og sorte trøfler. Mini Brillat Savarin, fra Bourgogne i Frankrike. Epoisses, ofte ikke moden før utløpsdato, kjøp gjerne litt i forveien hvis du vil den skal være perfekt. Havarti, alternativ til Gräddost, eller velg Marienburger hvis du liker litt mer smak.

Mange liker å ha en kremost/smelteost på ostefatet. Vil du ha noe søtt, kan jeg anbefale ananas- eller romterte fra Castello, eller den gode gamle Crème Cherie fra Tine.

Tilbehør

Honning og nøtter passer godt til blåmugg eller chèvre

Fruktterter fra Lorentzen (aprikos/mandel, daddel/valnøtter og fiken/mandler). All tørket frukt er godt. Friske druer og fiken er alltid godt.

Marmelade. Vi har mange typer, fra veldig søt kvedemarmelade til en frisk mandarin- marmelade fra Sicilia.

Pynt fatet med physalis og fiken

Kjeks

Toast for cheese (daddel), søt med nøtter, passer til de fleste oster. Baguetter til myke oster. Fint å dyppe i oppvarmet ost. Tynnbrødchips, disse er veldig salte, noe som egentlig ikke er anbefalt til ost, men de er kjempegode, og jeg liker de med brie eller for eksempel Marienburger.