Smakfullt ostefat
Modnede oster hører så absolutt til på et komplett ostefat. Det spesielle med Jacob’s, er at vi gjør noen av ostene enda bedre enn de egentlig er – med ekstramodning langt utover best før-dato.
Slik gjør du
Til hovedrett beregner du ca. 200 g til hver, som snacks ca. 150 g, som forrett ca. 50 g og som dessert ca. 75 g
Baby Edamer er halvfast fra Holland. Gruyere er fastost fra Sveits. Stilton er blåmuggost fra byen Stilton i Midt-England. Brie de Meaux er upasteurisert brie fra Frankrike. Ekstra luksus: Brie de Meaux med trøffel! Tilsatt Brillat Savarin og sorte trøfler. Mini Brillat Savarin, fra Bourgogne i Frankrike. Epoisses, ofte ikke moden før utløpsdato, kjøp gjerne litt i forveien hvis du vil den skal være perfekt. Havarti, alternativ til Gräddost, eller velg Marienburger hvis du liker litt mer smak.
Mange liker å ha en kremost/smelteost på ostefatet. Vil du ha noe søtt, kan jeg anbefale ananas- eller romterte fra Castello, eller den gode gamle Crème Cherie fra Tine.
Tilbehør
Honning og nøtter passer godt til blåmugg eller chèvre
Fruktterter fra Lorentzen (aprikos/mandel, daddel/valnøtter og fiken/mandler). All tørket frukt er godt. Friske druer og fiken er alltid godt.
Marmelade. Vi har mange typer, fra veldig søt kvedemarmelade til en frisk mandarin- marmelade fra Sicilia.
Pynt fatet med physalis og fiken
Kjeks
Toast for cheese (daddel), søt med nøtter, passer til de fleste oster. Baguetter til myke oster. Fint å dyppe i oppvarmet ost. Tynnbrødchips, disse er veldig salte, noe som egentlig ikke er anbefalt til ost, men de er kjempegode, og jeg liker de med brie eller for eksempel Marienburger.