Slik skjærer du osten riktig
Ulike typer ost skal skjæres på ulike måte. Her får du oversikten.
Myke oster
Bruk en spiss liten kniv med tynt blad. Trekk kniven gjennom en varm klut mellom hvert kutt. Da holder kniven seg ren og varm og glir lettere gjennom osten.
Bløte og fete oster
Bør skjæres ved bruk av en såkalt "buetråd" eller en kniv med hull i eggen. Har du ikke noe strengredskap tilgjengelig, kan du bruke ca 20 cm fiskesene spent opp mellom fingrene eller to spisepinner. For å kutte helt igjennom osten, snu en brødform opp-ned og legg osten oppå.
Skrustikka egner seg utmerket til skjæring av oster som Port Salut, Edamer og Eikeroster. Den egner seg ikke til veldig harde eller veldig myke oster.
Faste og kompakte oster
Her bør du unngå å bruke vanlig kniv ettersom du risikerer at den forandrer retning inni osten. Bruk i stedet en tykk, liten kniv eller en strikkepinne, og prikk godt ned i osten der du vil at den skal dele seg og bryt den i to. Skal man skjære tynne skiver av faste oster, bør man bruke en brødkniv som er både skarp og stiv. Denne type kniv egner seg også som en allround ostekniv.