Hvete

I Norge er det påvist at det ble dyrket hvete ved Oslofjorden for vel 4 000 år siden og hvetemel har unike bakeegenskaper. Det inneholder protein som kan danne gluten og tåler stor innblanding av mel som ikke har bakeevne.

Hvete er en nesten like gammel kulturplante som bygg. Det er funnet spor som viser at hvete ble dyrket i Egypt for 7 000 år siden, men dyrkingen er trolig eldre enn det. I Norge er det påvist at det ble dyrket hvete ved Oslofjorden for vel 4 000 år siden.

Utenlandske navn

Triticum aestivum var. aestivum L.

Varebeskrivelse

Hvete inneholder i gjennomsnitt 80 prosent karbohydrater, 10-14 prosent protein, 2-3 prosent fett og 2-3 prosent fiber.

Bruksområde

Hvete kvernes til hvetemel som har unike bakeegenskaper. Det inneholder protein som kan danne gluten og tåler stor innblanding av mel som ikke har bakeevne. Følgende meltyper av hvete finner du i butikken: siktet hvetemel, sammalt hvete grov, sammalt hvete fin, helkorn, hvetekim, hvetekli (kruskakli) og semulegryn. Siktet hvetemel er det bakemelet vi bruker mest, og det gir lette og luftige bakverk. Hvetemel har unike bakeegenskaper. Det inneholder glutenproteiner som gir deigen evne til å heve seg. Sammen med siktet hvetemel kan vi bruke mye mel som ikke har god bakeevne, som byggmel.

Råvareinformasjon fra www.brodogkorn.no

Råvarer korn