Spelt

Spelt kalles ofte urkornet og kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter men oppfører seg noe annerledes og tåler blant annet mindre elting.

Spelt er en kornart nært beslektet med hvete, og kalles ofte urkornet. Spelt var tidligere en svært viktig kornsort, og har vært dyrket i Norden i mer enn 4500 år. Spelten tapte etter hvert terreng til den mer kostnadseffektive hveten, som normalt gir tre til fire ganger mer korn per dekar enn spelt. Markedet tilbyr en rekke ulike speltråvarer og produkter. Noen er krysset med vanlige hvete. Andre er rene speltsorter. På det norske markedet finnes både norskdyrket og importert spelt. Den norskdyrkede spelten vil for det aller meste være de opprinnelige speltsortene Oberkulmer rotkorn og Ebner. Importert spelt er Oberkulmer rotkorn i tillegg til Frankenkorn, som er hvetekrysset spelt.

Utenlandske navn

T. aestivum var. spelta

Bruksområde

Spelt finnes som siktet spelt og sammalt spelt. Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter. Spelt oppfører seg noe annerledes på grunn av svakere gluten enn hvete og tåler blant annet mindre elting.

Egenskaper

Spelt tillegges en rekke positive helseegenskaper, men det er relativt lite som er vitenskapelig dokumentert. Spelt har trolig noe høyere innhold av vitaminer og mineraler. Spelt har ofte et høyt proteinnhold (gluten), og kan derfor ikke spises av mennesker med cøliaki.

Råvareinformasjon fra www.brodogkorn.no

Råvarer korn