Rug

Rug gir en fyldig smak til brød. Det gjør dessuten brødet saftig og gir lengre holdbarhet.

Rug er en yngre kulturplante med et mer begrenset dyrkingsområde enn de andre kornartene. Til Norge kom rugen omkring år 500 e.Kr., men fikk ingen stor utbredelse før i vikingtiden. I middelalderen var rug det mest brukte kornslaget i landet vårt. Rug har vært lite dyrket etter krigen, og selv om arealet har tatt seg noe opp, utgjør det bare vel to prosent av kornarealet. I 2007 ble det dyrket 38 000 tonn rug i Norge. Drøyt 50% av dette ble brukt til mat.  

Utenlandske navn

Secale cereale L.

Varebeskrivelse

Rug har mye av det samme innhold som hvete, med vel 80 prosent karbohydrater, ca. 12 prosent protein, knapt to prosent fett og 2-3 prosent fiber.

Bruksområde

Rug males til rugmel og passer blant annet til brødbaking. Rug gir en fyldig smak til brød. Det gjør dessuten brødet saftig og gir lengre holdbarhet. Fordi proteinet i rug har dårlig bakeevne, blir brød bakt med rugmel tunge og kompakte. Av rugmeltyper finner du siktet rugmel, sammalt rug grov og sammalt rug fin. Surdeig gir rugbrød en lettere og luftigere konsistens fordi surdeigen hindrer at all stivelsen omdannes til næring for gjæring.

Egenskaper

Rug gir en fyldig og saftig smak, og brød bakt med rug har lengre holdbarhet. Heller ikke rug har proteiner som kan danne gluten slik som i hvete. Men rug inneholder mye fiber som binder vann, og dette gjør det mulig å bake brød basert på bare rug.

Råvareinformasjon fra www.brodogkorn.no

Råvarer korn