En makrell - mange muligheter

Bilde fra Godfisk.no/Astrid Hals
Bilde fra Godfisk.no/Astrid Hals

Makrellen deles gjerne i tre størrelser, fra liten til stor: pir, smolt og makrell, og den er kjempegod servert kokt varm, kokt kald, syltet, stekt, grillet og røkt.

Syltet makrell

Syltet makrell er en delikatesse som er ekstremt godt med pepperrotkrem. Lag en lake av sukker (1 del), eddik (2 deler) og vann (3 deler). Gi laken et oppkok og slipp makrellfiletene i laken. Deretter lar du laken koke opp en gang til før filetene tas ut av kjelen. Servér med pepperrotkrem og en lett potetsalat med olje og eddikdressing!

Kokt makrell

Makrellen bruker hele sommeren på å bli feit. Mens den om våren kun har 3 % fett, har den faktisk 30 % fett om høsten! Om våren og sommeren er makrellen perfekt å grille, og om høsten er den fin å koke/trekke. Kok da opp vann med mye salt (bruk dobbelt så mye salt som du tror du trenger). Gi vannet et oppkok før du skrur varmen ned og slipper fisken i gryta. La den deretter trekke i fem minutter. Tips! Ha gjerne både pepper, laurbærblad og løk i vannet. Kokt makrell serverers best med agurksalat, rømme og kokte poteter!

Stekt eller grillet makrell

Her anbefaler vi at du pakker fisken inn i folie eller har den på stekebrett. Som tilbehør anbefaler vi potetsalat basert på eddik – smaker friskt og godt. 

Mer tilbehør til makrell

Det er godt med friske salater til, for eksempel en gresk salat med fetaost. Grillet mais passer perfekt til makrellen og er forøvrig en grønnsak som brukes alt for lite på grillristen. Prøv gjerne å grille flere grønnsaker sammen i folie – bland som du vil! Og ikke glem aïoli - hvitløksmajones er som skapt for makrell!