Grilling av fisk

Fersk fisk er sunt, magert og utrolig velsmakende – og gjør seg best på grillen i sommer. Invitér venner eller familie til et ekte sjøslag i ferien.

Det er mye fisk som gjør seg på grillen og både hvite og røde typer er gode alternativer. Uavhengig av hvilke type du velger har vi noen tips på hva du bør gjøre før du griller.

Før du griller

  • Rengjør grillristen og pensle den med litt olje. Pensle også fisken med olje (gjerne tilsatt urter og sitron) før du legger den på risten, så slipper du at den svir seg fast.
  • Husk å la grillen stå lunt. Trekk og vind gir ujevn varme.
  • Bruker du kullgrill må du huske at kullet skal være glødende og skikkelig varmt før du starter grillingen. Varmen regulerer du ved å senke og heve grillristen.
  • En dobbel grillrist gjør grilling av fisk svært enkelt. Har du ikke dobbel grillrist kan du også med fordel legge fisken på aluminiumsfolie eller et aluminiumsbrett med litt olje på – da slipper du også rengjøring av grillristen etterpå.
  • Grill fisken med skinnsiden ned til den får stekeskorpe. Ikke la deg friste til å snu fisken for tidlig, da faller den raskt fra hverandre - samtidig er det bedre å steke fisken for lite enn for lenge og la den hvile seg over målstreken. 
  • Ved grilling av hel fisk bør du alltid bruke steketermometer
  • Skal fisken marineres, gjør du dette 15 - 20 minutter i romtemperatur eller 1 time i kjøleskap. Fisk som er marinert i romtemperatur bør grilles samme dag.
  • En marinade bør inneholde en god olje og en syrlig ingrediens i tillegg til krydder og litt salt.

Grillet laks.jpg

Hvor lenge skal fisken grilles?

Generelt grilles ofte fisk for lenge. Ideel kjernetemperatur på hvit fisk er 55 grader og for rød fisk 45 grader. Hvor lenge fisken skal grilles avhenger av størrelsen og tykkelsen. Store stykker av fisk eller hel fisk trenger lengre tid før den er gjennomstekt enn små tynne stykker, derfor må du ha større avstand til grillkullet for at fisken ikke skal bli brent. Fisken er ferdig grillet når du ser små fett/væskedråper på overflaten. Fisk i folie er ferdig når fiskekjøttet flaker seg. En god tommelfingerregel er å steke fisken i kortere tid enn du tror. Da vil du stort sett få den beste fisken du har smakt.

Grillet kveite.jpg

Spennende hvit fisk på grill

Både Kveite og Breiflabb er supre fisker å legge på grillen. Det samme er de fine og faste fiskene Dorade og havabbor. Begge er litt fastere i fisken enn torsk. Uer er også førsteklasses fisk – fast og fin i kjøttet, og du får den både som filet og hel. 

Les også: Hvit fisk til grill

Grillet breiflabb.jpg

Laks, ørret og lakseburgere

Økologisk laks fra Møre får bare økologisk fôr og smaker fortreffelig. Be oss skjære opp fisken for deg i tykke flotte skiver eller fileter – perfekt på grillen. Som tilbehør anbefaler vi vårløk, squash, cherrytomater og paprika i folie.

Jacob's ferske lakseburgere lages hver dag i fiskedisken av laks, purre, reker og fiskekrydder. De er supergode og egner seg veldig godt på grillen. Som tilbehør anbefaler vi søtpotet i skiver og en god salat av tomat i terninger, fennikel, agurk i skiver, hvitvinseddik og olivenolje.

Prøv lakseburger med aioli og grønn pesto.

Skjell og skalldyr gjør seg også godt på grillen. Her får du våre grilltips på sjømat.

Fisk på grill 2.jpg