Grilling av fisk

istockphoto.com
istockphoto.com

De fleste kan få både pølser og kjøtt på grillen til å smake godt. Men når la du sist en hel ørret, laks eller makrell på grillen?

Før du griller

- Rengjør grillristen og pensle den med litt olje.
- Husk at kullet skal være glødende og skikkelig varmt før du starter grillingen.
- Bruker du kullgrill regulerer du varmen ved å senke og heve grillristen.
- En dobbel grillrist gjør grilling av fisk svært enkelt.
- Husk å la grillen stå lunt. Trekk og vind gir ujevn varme
- Ved grilling av hel fisk bør du alltid bruke steketermometer
- Skal fisken marineres, gjør du dette 15 - 20 minutter i romtemperatur eller 1 time i kjøleskap. Fisk som er marinert i romtemperatur bør grilles samme dag.
- En marinade bør inneholde en god olje og en syrlig ingrediens i tillegg til krydder og litt salt.

Fisk på grillen

Legger du en fiskefilét på grillristen, svir den seg fast.
Tips 1: La den i så fall ligge lenge nok – da løsner den fra risten av seg selv!
Tips 2: Pensle fisken med olje (gjerne tilsatt urter og sitron) før du legger den på risten.

Hvor lenge skal fisken grilles?

Generelt grilles ofte fisk for lenge. Ideel kjernetemperatur på hvit fisk er 55 grader og for rød fisk 45 grader. Hvor lenge fisken skal grilles avhenger av størrelsen og tykkelsen. Store stykker av fisk eller hel fisk trenger lengre tid før den er gjennomstekt enn små tynne stykker, derfor må du ha større avstand til grillkullet for at fisken ikke skal bli brent. 
Bruk gjerne dobbel grillrist til fisk – da blir grillingen lettere å håndtere. Fisken er ferdig grillet når du ser små fett/væskedråper på overflaten. Fisk i folie er ferdig når fiskekjøttet flaker seg. Har du lyst til å grille fisk, er det aller enkleste å be oss om et aluminiumsbrett til å grille fisken på eller du kan følge tipsene våre i forrige avsnitt.

Skjell og skalldyr gjør seg også godt på grillen. Her får du våre grilltips på sjømat.