Råvarer til sushi
Sushi består av mer enn bare rå fisk. Her får du oversikten over hva du bør sette på handlelisten om du ønsker å lage sushi hjemme på ditt eget kjøkken.
Fisk
Fet fisk som laks, ørret, kveite og makrell er noen av fiskeartene som egner seg godt til sushi. Andre godsaker er uer, reker, kamskjell, kongekrabbe, lakserogn, sjøkreps, torsk og vågehval. Bruker du rå, fersk fisk er regelen følgende: Frys fisken ned ved -20 grader i 24 timer for å unngå parasitter. Men ingen regel uten unntak: Norsk, fersk laks fra oppdrett trenger du ikke å fryse.
Ris
Sushi betyr marinert ris, og risen er sentral i alle sushivarianter. For best resultat bør du bruk rundkornet japansk ris. Eventuelt kan du bruke grøtris.
Riseddik
Den japanske edikken har bare 4 % i motsetning til den norske på 7%. Kjøp ferdigblandet sushieddik, sushi seasoning eller lag den selv.
Hjemmelaget sushieddik - varm 3 ss riseddik, 2 ss sukker og 1 ss salt. Rør om til sukkeret og saltet oppløses.
Soyasaus
Det finnes to typer soyasaus: En mørk, kraftig og en litt lysere, lettere. Til sushi brukes den lyse, lette typen, for eksempel kikkoman soyasaus eller annen japansk soyasaus.
Wasabi
Et "må ha produkt" til sushien. Denne grønne og tykke ”sennepen” er laget av blant annet en type pepperrot. Wasabi er veldig sterkt, så er du ikke vant til sterk mat bør du være forsiktig med mengden.
Syltet ingefær
Sushibitene har ulike smak etter hvilket innhold den har. Syltet ingefær brukes til å rense ganen mellom hver bit slik at du kan nyte smaken av den neste. Fås ferdig på glass hos oss eller du kan lage din egen.
Hjemmelaget syltet ingefær: Skrell en ingefærrot, legg den i en liten beholder, dryss over salt og la ligge over natten. Skyll av saltet, legg tilbake i beholder og fyll opp med sushieddik. La ligge i minst fire døgn før du tar opp og skjærer i tynne skiver. For å få en fin rosafarge kan du blande i litt plommesaft.
Nori
Mørkegrønne, papirtynne plater av tørket og presset tang.
Goma Wakame
Goma Wakame, sjøalger, har japansk opprinnelse og vokser på grunt vann langs kysten. Sjøalgene eksporteres tørket og får sin naturlige konsistens ved å tilsette smaker som sesamolje og riseddik. Goma Wakame, eller sjøtangsalat som det populært kalles, smaker ypperlig som tilbehør til sahimi og sushi.