Tilberedning av makrell og pir

Makrellen deles gjerne i tre størrelser, fra liten til stor: pir, smolt og makrell, og den kan stekes, kokes, syltes, grilles, røkes og den egner seg til graving.

Om våren har makrell lavt fettinnhold, ca 3%, mens høstmakrellen kan inneholde opp til 30%, og dermed store mengde omega-3-fettsyrer. Den er også en god kilde til vitamin D og B12. Vitamin B12 er viktig for å vedlikeholde nervefibrene. Det er mange produkter av makrell, blant annet varmrøkt, kaldrøkt og pepperrøkt makrell. I tillegg flere varianter av hermetisk makrell og påleggsmakrell i tomat. I sesongen slår vi et slag for den ferske makrellen som kan tilberedes på mange vis.

Stekt eller grillet makrell

Start med å rense, skylle og tørke makrellen før tilberedning. Kutt av hode og hale om du ønsker det.

Steking: Vend fisken i en blanding av mel, salt og pepper og stek den i olje i en stekepanne, ca. 4 minutter på hver side eller til den er gjennomstekt, gyllen og sprø.

Grilling: Lag noen snitt i skinnet. Strø salt og pepper i buken og i snittene. For å gi fisken ekstra god smak kan du legge en sitronbåt (fra økologisk sitron), persille og litt smør i buken. Legg fisken i dobbel grillrist eller pakk den inn i folie. Grill den noen minutter på hver side. 

Stekt makrell med rømmesaus og agurksalat er en velkjent delikatesse, men det smaker også godt med en potetsalat basert på eddik.

Makrellblings.jpg

Syltet makrell

Syltet makrell er en delikatesse som er ekstremt godt med pepperrotkrem. Lag en lake av sukker (1 del), eddik (2 deler) og vann (3 deler). Gi laken et oppkok og slipp makrellfiletene i laken. Deretter lar du laken koke opp en gang til før filetene tas ut av kjelen. Servér med pepperrotkrem og en lett potetsalat med olje og eddikdressing!

Kokt makrell

Om våren og sommeren er makrellen perfekt å grille, og om høsten er den fin å koke/trekke. Kok da opp vann med mye salt (bruk dobbelt så mye salt som du tror du trenger). Gi vannet et oppkok før du skrur varmen ned og slipper fisken i gryta. La den deretter trekke i fem minutter. Tips! Ha gjerne både pepper, laurbærblad og løk i vannet. Kokt makrell serverers best med agurksalat, rømme og kokte poteter!

Hel makrell.jpg

Mer tilbehør til makrell

Det er godt med friske salater til, for eksempel en gresk salat med fetaost. Saltbakte poteter og grillet mais passer perfekt til makrellen. Prøv gjerne også å grille flere grønnsaker sammen i folie – bland som du vil! Eller hva med syltet rabarbra? Og ikke glem aïoli - hvitløksmajones er som skapt for makrell!