Rask hverdagsmiddag med fisk

Vinteren er høysesong for norsk fisk og rotgrønnsaker. Sammen utgjør disse råvarene verdens beste utgangspunkt for raske og sunne måltider, som enkelt kan tilpasses ulike smakspaletter. Benytt anledningen til å prøve noen nye hverdagsretter med råvarene i hovedrollene.

I fiskedisken hos Jacob's finner du et stort utvalg av fersk hverdagsfisk som torsk, laks, sei og sild, i tillegg til mer eksklusiv fisk som breiflabb, dorade, skate og smørflyndre. I ukedagene kan du velge mellom 10-15 ferske fiskearter, men nærmere helg og høytid fyller vi på med enda mer variert utvalg. Er du på utkikk etter noe helt spesielt bestiller vil gjerne opp til deg. Vi får tak i det aller meste i løpet av et par dager.

Fisk og spesielt torskefisk som sei, torsk, brosme og skrei er i sesong om vinteren og smaker aller best fra iskaldt hav. Kjøttet blir fastere, saftigere og filetene blir lettere å håndtere. 

Pannestekt torsk med blomkål, eple, chorizo og ovnsbakte poteter
Pannestekt torsk med blomkål, eple, chorizo og ovnsbakte poteter - enkelt og godt!

Tilberedning: ovnsbake eller pannesteke?

Fiskefileter er raske å tilberede og man får godt resultat ved både pannesteking og ovnsbaking. Uavhengig av hvordan du skal tilberede fisken anbefaler vi å la fisken ligge i romtemperatur i minimum 15 minutter, helst opp mot en halvtime for best resultat. 

Legg hvit fisk i salt eller saltlake i minimum 10 min før steking, gjerne opp mot en time. Saltlake lager du med 1 del salt og 10 deler vann. Grovt salt skal skylles av før tilberedning.

Stek fisken først og lengst på skinnsiden, men en fordeling av tid på 70/30. Snu fisken kun en gang. Rød fisk kan du snu når det kun er en smal rå kant igjen øverst på fileten. Pannesteking av fileter går superraskt med kun 2-4 minutter steketid på hver side, avhengig av tykkelse på filetene. Når fisken begynner å bli klar vil du se at den flater litt ut i pannen, altså at skivene i kjøttet skiller seg litt fra hverandre.

Ovnsbaking av fileter tar et par ekstra minutter, men da lager til gjengjeld fisken seg selv i ovnen. Beregn omtrent 8-12 minutter steketid, avhengig av tykkelsen på filetene og følg litt med på fisken underveis. Er du usikker på om den er ferdig kan du bruke en gaffel til å sjekke om skivene i kjøttet enkelt slipper hverandre. 

Smørflyndre med kaperssmør og hurtigsyltet agurk
Jazz om hverdagmiddagen med smørflyndre med kaperssmør og hurtigsyltet agurk. Supergodt!

Rotgrønnsaker som lager seg selv

Fyll en ildfast form med det du liker av rotgrønnsaker som gulrot, sellerirot, beter, pastinakk, potet, løk og purre og bak i ovnen. Kutter du grønnsakene relativt likt, sikrer du jevnere steketid. Og husk: jo mindre biter du kutter, jo kortere steketid trenger du. En grei huskeregel for dagene med ekstra merkbar tidsklemme. 

Beregn ca 25-35 minutter steketid, men følg med underveis. Grønnsakene skal ha litt stekeskorpe, uten at de skal bli brent.

Om du legger ferdig kuttede grønnsaker i kaldt vann før steking, så holder de bedre på stivelsen. Det gir en bedre, litt karamellisert stekeskorpe.