Kald laks
Hel kald laks hører til på en tradisjonell buffet, men kan også nytes til middag. Her får du fremgangsmåten du er garantert å lykkes med.
Slik gjør du
Rens fisken. Ta ut gjeller og fjern alle finnene. Fisken plasseres med buken ned i en kjele. Viktig at kjelen er litt mindre enn fisken, slik at man får en bue på den, da står fisken bedre når den skal legges på fat og pyntes. Evt. kan du knyte en hyssing rundt hode og hale. Dekk fisken med vann, tilsett grovhakket løk, sitron delt i to, laurbærblad, frisk timian, salt og pepper. Kok opp vannet og trekk kjelen av platen med én gang. La fisken ligge i laken til den er avkjølt. Ta deretter fisken forsiktig opp av vannet, fjern skinnet og det synlige fettet. men la hode og hale sitte på.
Laksen plasseres stående på et fat og pyntes med majones, sitron, dill og salat.