Primører - vårens første grønnsaker

Istockphoto.com
Istockphoto.com

Primører er et annet ord for tidlige grønnsaker - de første som høstes ved starten på en ny sesong. De er gjerne små, sprø, saftige, milde og smakfulle, har et tynt skall og må behandles forsiktig. Primørene gjør underverker for smaksløkene – og i aprilmåned finner du dem hos Jacob ́s!

Det som er så utrolig deilig med primørene, er den milde, fine smaken de har tidlig på våren. De smaker helt spesielt, og skal ha kortere varmebehandling enn tilsvarende produkter lenger ut i sesongen får – ellers ødelegger du mye av den ”jomfruelige” smaken som nettopp nepe, vårløk, reddik, nykål, asparges og gulrot får. De skal vaskes grundig og behøver ikke å skrelles. Et godt tips er å legge primørene i isvann i 15 minutter før de kokes knapt møre i lettsaltet vann.

Tips om bruk

For å få et så perfekt resultat som mulig, er det viktig og ikke koke grønnsakene for lenge. Del opp i passende størrelser, gjerne litt store, etter koking. Ønskes det dressing, kan den være olje- eller meieribasert - den siste med rikelig med friske urter; gressløk, timian eller kjørvel, alle er gode. Primørene blandes lett med dressingen mens de er lune. Woking gjør at farge og crunch beholdes - husk små porsjoner, høy varme og kort tid.