Rosenkål fra Onsøy
Høst, jul og nyttår betyr høysesong for fersk rosenkål. Og på Ek Gårdspakkeri, nord for Fredrikstad, har familien Ek hatt en travel tid med innhøsting av rosenkålen. De har ca. 100 mål med rosenkålplanter, og de 400.000 ”stokkene” bærer hver i snitt 40 – 50 av de små kålhodene.
Familien Ek er fullstendig kompromissløse på kvalitet og smak, og de vet svært godt hva som skal til for å oppnå det lille, men viktige ekstra.
– Her på gården har vi stor tro på at bærekraftig forvaltning utnytter gårdens ressurser. Vi har tre ulike produksjoner, som likevel er avhengig av hverandre – egg, ferske desserter og rosenkål. 15.000 høner får spesialfôr for å produsere egg til NorgesGruppens butikker. Dessuten brukes eggene i vår omfattende dessert-, aioli- og sausproduksjon her på gården. Og selv eggeskallet fra dessertproduksjonen har vi stor nytte av. Skallet knuses, blandes med hønsegjødsel fra hønene og pløyes ned i rosenkåljordene om våren. Sur jord gir nemlig dårlig avling, og kalken i eggeskallet gir en god balanse og har lang virketid. Dermed tilføres jorden både viktig kalk og gjødning, og rosenkålen får gode vekstvilkår, ekstra god smak og knallgrønne, friske blader, forteller bonden sjøl, Joar Ek.
Mye jobb for få produkter
Rosenkålen vokser litt på samme måte som druene – på en stokk. Men mens druestokken kan bære hundre - kanskje tusenvis av druer, er det sjelden mer enn 50 rosenkål på stokken.
– Vi begynte med grønnsakdyrking for 25 år siden og hadde en haug med grønnsaker, også rosenkål. Det er greit med agurk, gulrøtter og salat, men vi likte faktisk utfordringen med å jobbe med rosenkålkulturen og få plantene til å trives i jorden i syv måneder, forteller rosenkålspesialisten.
Gir økt melkeproduksjon
Når rosenkålstokkene, fulle av kålhoder, er høstet og lagt på lager, og det er tid for å pakke de små grønne i plast, blir de kuttet fra stokken og størrelsessortert. Men hva så med selve stokken, som sikkert utgjør 90 prosent av innhøstingen – kan den brukes?
– Vi har funnet en flott løsning som gjør at absolutt alt på planten kommer til nytte. Stokkene kappes opp i biter og brukes som kufôr til de lokale, og svært bortskjemte kuene her i Onsøy. Og de elsker dette næringsrike ”godteriet”. Dessuten øker det kuenes melkeproduksjon, melken blir av 1. klasses kvalitet, og den bruker vi våre desserter avslutter han.
Du finner Rosenkålen fra Ek Gårdspakkeri i frukt og grøntavdelingen.