Bringebær

frukt.no
frukt.no

Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til Norden i begynnelsen av 1700-tallet. I Norge skiller vi mellom villbringebær som vokser i skogen og hagebringebær.

Oppbevaringstemperatur

0 -1°C

Oppbevaring

Bringebær er meget ømtålige for all slags behandling. De har svært kort holdbarhet og blir fort bløte. Best oppbevaring så nær 0 °C som mulig.

Varebeskrivelse

Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til Norden i begynnelsen av 1700-tallet. I Norge skiller vi mellom villbringebær som vokser i skogen og hagebringebær. Villbringebær er mindre, men har en sterkere aroma enn hagebringebær. I butikkene omsettes kun hagebringebær. Mest vanlig i Norge er røde bringebær, men det finnes også bringebær som er svarte, gule, oransje og hvite.

Bruksområde

Bringebær kan spises naturell alene eller sammen med andre bær til is eller andre desserter. Friske bringebær kan også brukes som pynt på bløtkaker eller sammen med andre bær i pai. Deilig også som kompott, til fromasj, fyll i bløtkaker eller rullekaker.

Egenskaper

Bringebær inneholder rikelig med antioksidanter - bl.a. vitamin C og E. Av mineraler kan nevnes kalium, magnesium og kalsium, samt en del folat og jern. Det sies at bringebær kan ha en virushemmende virkning.

Kvalitetskrav

Bringebær skal være tørre utenpå, men likevel saftige. De skal også være hele og godt modne. Fargen kan variere fra lysere rød til mørk rød avhengig av bærtype.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer bær