Tranebær (sesongvare)

frukt.no
frukt.no

Tranebær som omsettes i varehandelen tilhører samme familie som blåbær og tyttebær, og kalles også for amerikanske tyttebær eller cranberries.

Sesong

Ingen produksjon

Oppbevaringstemperatur

2 - 3°C

Oppbevaring

Tranebær er et de mest lagringsdyktige bærene som finnes og kan holde seg i flere måneder ved riktig lagring.

Varebeskrivelse

Tranebær som omsettes i varehandelen tilhører samme familie som blåbær og tyttebær, og kalles også for amerikanske tyttebær eller cranberries. Det finnes også viltvoksende tranebær i Norge, men de amerikanske bærene som omtales her har en søtere og mer delikat smak enn de nordiske. Bærene som blir importert fra Amerika og Canada er større enn tyttebær og kan bli opp til 2 cm i diameter. Fasongen er rund eller oval og fargen kan variere fra lysere rød til mørk rød. Fruktkjøttet er hvitrosa og smaken er frisk og syrlig og minner om tyttebær. Bruksområdene er de samme som for tyttebær.

Bruksområde

Tranebær spises ikke naturell da den har en hard konsistens og syrlig smak. Tranebær har omtrent samme bruksområde som tyttebær, og kan kokes og brukes i paier eller sorbeter. Av tranebær lages syltetøy, gele, chutney og saus. Syltetøyet er nydelig til kalkun. Tranebær kan også brukes i patéer, i brød og i muffins. Tranebær egner seg godt til frysing og etter tining ser de like gode ut som om de var nyhøstet.

Egenskaper

Tranebær er proppfulle av antioksidanter (inkl. vitamin C) og mineraler. Tranebær blir også brukt i forebygging og behandling av urinveisinfeksjoner. Det sies i tillegg at tranebær hemmer bakterien som forårsaker magesår og at de motvirker viruset som gir omgangssyk.

Kvalitetskrav

Tranebær skal være tørre og hele, uten tegn til mugg eller andre skader.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer bær