Multer

frukt.no
frukt.no

Multer vokser vilt i myrområdene på den nordlige halvkule. De er guloransje i fargen og minner noe om bringebær i form. Bærene er meget saftige og smaken er karakteristisk og meget aromatisk. Multer tåler varmebehandling dårlig. Da blir steinene harde. Husk derfor at multer ikke må koke, men kun få et raskt oppkok.

Oppbevaringstemperatur

0 - 1°C

Oppbevaring

Multer inneholder benzoesyre og er derfor delvis selvkonserverende. Må likevel oppbevares så nær 0 °C som mulig, ellers begynner de å gjære. Multer er ømtålige for all slags behandling og blir fort bløte.

Varebeskrivelse

Multer vokser vilt i myrområdene på den nordlige halvkule. De er guloransje i fargen og minner noe om bringebær i form. Bærene er meget saftige og smaken er karakteristisk og meget aromatisk. Mange regner multer som kongen av de viltvoksende bærene. Det er viktig at bærene ikke plukkes for tidlig, men ferdig modnet om høsten for at konsistens og smak skal være riktig utviklet. Friske multer selges for det meste i spann.

Bruksområde

Multer spises naturell med fløte og sukker eller som multekrem. Multer kan også brukes som kakefyll, i fromasj, pai eller som syltetøy. Multer kan gjerne fryses ned for senere bruk.

Egenskaper

Multer inneholder A- og C-vitaminer og mineraler.

Kvalitetskrav

Friske multer skal være rene og modne med god gulfarge. Gjæring, mugg eller råte skal ikke forekomme.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer bær