Sjampinjong

Sjampinjong kommer av det franske navnet champignon som betyr sopp i sin alminnelighet. Det var på 1700-tallet at nettopp franskmennene begynte å dyrke sjampinjonger.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Hvit sjampinjong må lagres mørkt og kjølig. All frisk sopp har kort holdbarhet og bør derfor oppbevares mest mulig ideelt for å oppnå lengst holdbarhet.

Varebeskrivelse

Sopp er en fellesbetegnelse på organismer som skiller seg fra planter ved at de mangler blader, klorofyll, blomster og røtter. Ettersom de er uten klorofyll er de nødt til å få sin næring fra annet eksisterende organisk materiale. Viltvoksende sopp finner vi mest på skogsbunnen eller på råtne trestammer. En del soppvarianter kan dyrkes i mørke vekstrom, på sekker av kompost eller sagflis. Det finnes flere tusen varianter sopp og de beste og mest smakfulle har etter hvert blitt handelsvare. Sopp varierer i farge, fasong og konsistens og er blitt spist i uminnelige tider.

Bruksområde

Sjampinjong har mange anvendelsesmuligheter. De kan stekes og serveres sammen med kjøttretter. Sjampinjong kan også stues, bakes med fyll, i gryteretter, til wok, i supper og i sauser.

Egenskaper

Sjampinjong er som annen sopp rik på B-vitaminer og mineralene kalium, jern og selen.

Kvalitetskrav

Hvit sjampinjong skal ha en lukket hatt og være helt hvit i fargen. Konsistensen skal være fast og fin uten mørke flekker. De skal også være saftige uten tegn til innskrumpning eller slimdannelse. Størrelsen kan variere, men dette har ikke noe å si på kvaliteten så lenge de kriterier som er nevnt her overholdes.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer sopp