Klementin

Klementinen er sannsynligvis en tilfeldig krysning mellom mandarin og pomerans, og ble oppdaget av pater Clement i Algerie omkring år 1900.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Det er stor variasjon mellom de forskjellige variantene. Holdbarhet er også avhengig av hvor moden frukten er.

Varebeskrivelse

Klementinen er sannsynligvis en tilfeldig krysning mellom mandarin og pomerans, og ble oppdaget av pater Clement i Algerie omkring år 1900. Klementiner er vanligvis stenfrie, men det kan forekomme stener. Klementiner har god smak, med perfekt balanse mellom sukker og syre. Klementin er en flattrykt frukt, med tynt oransjefarget skall. Det finnes flere varianter av klementiner, som det ikke er så lett å se forskjellen på for andre enn spesialister, og de blir alle pakket og eksportert som klementiner. De tidligste variantene i Spania heter Marisol og Oroval. Hovedsortene i Marokko heter Fina, den var tidligere også den viktigste i Spania, hvor den har blitt erstattet av Clemenules, som gir frukt med bedre størrelse. Spanske Hernandina og marokkanske Nour har gjort det mulig å forlenge sesongen til langt ut i februar. Vi kjøper det meste av våre klementiner fra Spania og Marokko i perioden oktober – februar. De kan også skaffes fra Korsika, hvor det er vanlig at en del av kvisten med grønne blader henger på frukten. Spania, Marokko og Korsika var lenge de eneste i verden som produserte klementiner, men nå har også Sør-Afrika startet, og fra juli til august får vi klementiner herfra.

Bruksområde

Småsitrus spises i hovedsak naturell, som en naturlig og velsmakende forfriskning når som helst, eller til dessert. Brukes også i fruktsalater, andre desserter, som kakepynt, pynt på ostefat etc.

Egenskaper

Som alle andre sitrusfrukter, er småsitrus rike på C-vitaminer.

Kvalitetskrav

Småsitrus skal være hele, sunne og fri for sår og skader i skallet. Fruktene skal ikke ha fremmed lukt eller smak, de skal være saftspente, velformet og jevne i størrelse.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer