Mandler

Mandel finnes i to varianter – søt og bitter. Mandeltreet anses å komme fra vest i Asia, rettere sagt Afghanistan og Iran hvor den fortsatt i dag forekommer vill.

Oppbevaring

Mandel bør oppbevares kaldt mellom 0-4°C.

Varebeskrivelse

Mandel finnes i to varianter – søt og bitter. Mandeltreet anses å komme fra vest i Asia, rettere sagt Afghanistan og Iran hvor den fortsatt i dag forekommer vill. I dag er det Spania og Italia som er de to største produsentlandene av mandler. Mandeltreet er middels høyt, og selv om de blir omtalt som nøtter er mandelen frøet til treet. Frukten til mandeltreet er grågrønn med små, myke hår. Fruktkjøttet som omgir stenen (mandelen) er ikke spiselig. Mandelen i seg selv er omgitt av en tynn, brun hinne. Denne kan - om man ønsker - skoldes av slik at mandelen blir glatt og hvit.

Bruksområde

Søtmandelen brukes ofte i bakverk (som for eksempel i marsipan og kransekake) og konfekt (nougat). Bittermandelen er ofte mindre og gråere enn søtmandelen og kan brukes i bakverk og desserter for å framheve mandelsmaken. Det er ikke nødvendig å bruke mer enn 1-2 bittermandler av gangen. Den eteriske oljen fra bittermandelen brukes i blant annet Amaretto (en italiensk likør).

Egenskaper

Mandelen er rik på E-vitamin, jern, sink, kalsium, magnesium og fiber.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer