Sjokolade

Sjokolade er et av verdens met spiste godteri, og det hele startet for flere tusen år siden i Amazonasjungelen.

I sjokoladeplater og sjokoladekonfekt er kakao en viktig ingrediens. Kakaoen stammer fra kakaotreets kakaobønner. Bønner som først ble oppdaget av Mayaindianerene i Amazonasjungelen i Sør-Amerika. De laget verdens første kakaodrikk, kalt chocoatel, og den var svært bitter siden den ikke var tilsatt sukker. Drikken ble laget ved at de røstet kakaobønnene i leirkrukke og knuste dem mellom steiner, og deretter blandet pulveret med vann og kanskje litt krydder.

Sukker, vanilje og kanel

Via handel førtes bøndene videre til Mexico og til Azteker-indianerne. Etter hvert ble oppdagerne Colombus og Cortés fra Spania oppmerksomme på bønnen. Hernando Cortés tok med seg kakaobønner til Europa for første gang i håp om å bli rik. Spanjolene syntes derimot smaken var for bitter, men lærte seg å tilsette sukker, vanilje og kanel. Og drikken ble snart svært populær.

Eget sjokoladehus

Drikken spredte seg deretter rundt i Europa. I 1657 åpnet Englands første sjokoladehus i London. Og i tiden som fulgte ble det bygget mange fler. Husene ble raskt brukt som samlingssted for rike og handelsfolk som brukte husene for å sosialisere seg, gjøre forretninger og ta seg en røyk over en god kopp kakao.

Sjokolade i fast form

Det var også i England sjokoladen i fast form oppstod på midten av 1600-tallet. Noen bakere eksperimenterte med kakaopulver i kaker og bakverk, noe som resulterte i ulike sjokoladekaker.

Smaken var fortsatt litt bitter noe den nederlandske kjemikeren Johannes Van Houten ønsket å gjøre noe med. I 1828 utviklet han en metode som ekstraherte det bitre kakaosmøret fra ristede malte bønner. Dette gjorde at smaken ble mildere. Og dette ble utgangspunktet for sjokoladeplaten slik vi kjenner den i dag.

Noen år senere i 1847 ble verdens første sjokoladeplate laget i Bristol, England av Fry & Sons. De blandet kakaopulver sammen med sukker og kakaosmør (laget etter Van Houten´s metode). Massen ble presset inn i en støpeform og resultatet ble til en sjokoladeplate.

Verdens første melkesjokolade

Enda noen år senere kom den Sveitsisk kjøpmannen Daniel Peters på banen. Han fant en måte å kombinere kakaopulver og kakaosmør med sukker sammen med tørrmelkspulver. Og slik kom den første melkesjokoladen til verden.

Etter hvert ble sjokolade mer utbredt ved at industriproduksjonen av godter kom på slutten av 1800-tallet. Sveits og Belgia ble en stor sjokoladeindustri.

Råvarer