Fjellmandel

Fjellmandel er mandelpoteter dyrket i de norske fjellregionene, Østerdalen, Gudbrandsdalen og Oppdal. Potetene er små av størrelse, avlange med en liten bøy på midten.

Oppbevaring

Poteter oppbevares mørkt og kjølig, helst ved temperaturer mellom 4-8 ºC. De får en søtlig smak hvis lagringstemperaturen er lavere, fordi stivelsen blir omdannet til sukker. Blir potetene oppbevart for varmt, blir de fort myke og får groer. Potetene bør ikke utsettes for sollys. Lyset kan føre til grønne flekker av klorofyll. Under grønnfargen kan solanin dannes.

Varebeskrivelse

Fjellmandel er mandelpoteter dyrket i de norske fjellregionene, Østerdalen, Gudbrandsdalen og Oppdal. Potetene er små av størrelse, avlange med en liten bøy på midten. Skallet er lysebrunt til gult. Den beskjedne gjødslingen gir små avlinger, men til gjengjeld har mandelpoteten en rik og mer intens smak

Egenskaper

Fjellmandel skal være fast og skallet uten synlige skader og groer.

Råvarer poteter