Butikkmodnet Gruyère
En halvfast, lys gul/elfenbensfarget ost. Modnet i butikkens ostemodneri i 8 til 12 måneder.
Beskrivelse
En halvfast, lys gul/elfenbensfarget ost. Et særtrekk med ekte Gruyère er at den ikke har hull, som andre sveitseroster. En tørr konsistens og en fyldig smak av frisk fjelluft, nøtter og sopp. Hint av bitterhet og en god ettersmak. Den har en aroma av eik, og har enkelte saltkrystaller.
Historie
En fet alpeost fra fjellområdene Gruyère i det fransktalende Sveits, produsert av upasteurisert kumelk. Kuene beiter i fjellstrøkene, og spiser gress, urter og blomster som preger melkesmaken.
Bruksområde
Ostefondue, snacks, som parmesan, god med spekeskinke. Den finkornede konsistensen gjør den godt egnet til ”dryss” over varme pastaretter og gratinering av fransk løksuppe. Gruyère er god som påleggsost, som ost på ostesmørbrød og veldig god til spekede skinker. Å blande Emmentaler og Gruyère til fondue er en klassiker.
Tilbehør/anbefaling
jordbær, tørre frukter, frisk fiken, aprikos
Drikke til
Vin: en fyldig hvitvin. Lagret hvit Burgunder, en fyldig musserende med litt tyngde og ørlite restsødme.
Øl: kan gjerne være et porterøl.
Alkoholfritt: frisk eplesaft av de runde sortene Aroma eller Inger Marie.