Lerstangkylling fra Gårdsand

I tillegg til and tilbyr Gårdsand kylling. Kyllingen går under navet Lerstang kylling, og har en stolt historie bak seg. Kyllingen får du hos Jacob’s.

Da Gårdsand i Vestfold valgte å utvide sin produksjon til også å omfatte Lerstang kylling, i tillegg til and, valgte de å videreføre verdier fra sin andeproduksjon. Både ender og kylling fôres opp på en egenkomponert kornblanding. Deres mål er å fremskaffe så rene og sunne produkter som mulig basert på lokalt produsert fôr, uten tilsetningsstoffer som narasin eller andre medisiner. 

Saktevoksende fransk rase

Det er få som gjør kylling like bra som franskmenn, og da Gårdsand skulle finne frem til en ny saktevoksende kyllingrase var det naturlig å vende blikket mot Frankrike og kyllingspesialisten Sasso. Resultetet ble den flotte Lerstang kyllingen som er av en saktevoksende fransk rase med god kjøttfylde, spesielt utviklet for Gårdsand. Kyllingene vokser sakte og lever i minst 60 dager. De klekkes på Lerstang gård og vokser opp i fjøs med naturlig lys og vinterhaver hos utvalgte bønder i Vestfold. Der får de vokse i sitt naturlige tempo med fôr fra den nærliiggende Børjamølla. Det gir kylling som er like saftig og som smaker minst like godt som den beste franske kyllingen.

 

Historien bak navnet

Lerstang kyllingen har fått navnet sitt fra gården en av Vestfolds driftigste damer på 1900-tallet, Lovise Søyland, mor til Gårdsands daglige leder Aadne Søyland. Lovise ble født i 1914 på den vesle gården Berg i Re kommune i Norges minste fylke, Vestfold. Som toåring mistet hun sin far i tuberkulose, og hun og broren Hans måtte tidlig hjelpe sin mor med gårdsdriften. 

Lovise ble tidlig gift, slik det var på den tid. Mannen Leif var sjømann og måtte tilbringe det meste av sitt liv til på sjøen. Lovise hadde gått i en god skole og var like arbeidsom som sin mor, og allerede som 20-åring kjøpte hun i 1939 sin egen gård. Lerstang Gård lå kun et steinkast fra gården hun var vokst opp på, og etter kort tid skulle det vise seg at hun ble helt alene om ansvaret for gårdsdriften og sine små barn.

På Lerstang Gård drev Lovise den gang med blant annet gåseproduksjon. Hun slaktet og ribbet selv for deretter å levere på Grand Hotell i Oslo. I tillegg tørket hun bær på laken i kjelleren og solgte på torget dagen etter. Etter noen år bygde hun framhus på gården, og det går fremdeles historier på bygda om den uvanlige arbeidsomme og selvdrevne damen. Blant annet fortelles det at hun tok toget helt til Skien under krigen for å få tak i to pakker spiker til framhuset!

Lovise var også snillheten selv. Hun elsket familien sin over alt og likte å lage til selskap. Og hun var nøysomheten i alt. Hun hadde aldri mye penger, men var heller aldri blakk. Det handlet om å ta vare på alt det kunne lages noe av. Lovise Søyland døde i 2000, 86 år gammel.