Ulike grillteknikker

Hvordan skal du grille for å få best resultat? Vi forklarer deg forskjellen på indirekte grilling, direkte grilling, langtidsgrilling og grilling i smoker.

Direkte varme

Direkte varme er grilling rett over varmekilden. Det vil si direkte over kullet eller gassblussene. Direkte grilling egner seg best til pølser, mindre stykker kjøtt, grønnsaker og fisk. Denne teknikken er viktig når du skal gi farge til maten og i tillegg «svi av» overflaten på maten.

Indirekte varme

Med indirekte varme griller du i den kalde sonen, det vil si der ikke flammen eller kullet er, og med lokket på. Da vil den indirekte varmen sirkulere og grille maten. Man bruker vanligvis denne metoden for fisk og større stykker kjøtt, som dermed holder seg saftige og gode.

Langtidsgrilling

Kombinerer direkte og indirekte varme. Ha på lokk når du går over til indirekte varme. Da vil du først få et fantastisk grillmønster, for så å få et saftig stykke kjøtt. Når man langtidsgriller er det viktig å passe på temperaturen til enhver tid. Den bør ligge lavt, så det tar lengst mulig tid. Kjøttstykker som er litt seige i utgangspunktet, som høyrygg og bibringe, er perfekt her. De vil da bli møre og gode.

Smoker

Det er flere forskjellige smokere, alt fra grillstørrelse til tilhengerstørrelse. Det finnes både kaldrøyking og varmrøykingsmetoder. Varmrøyking er mest utbredt. Her er ikke kjøttet i kontakt med flammer, men via røyk som sirkulasjon i grillkammeret. Varmen er også lettere å kontrollere. Det finnes også propansmokere.