Grilltips

Grilling må læres, som alt annet. Og det kan være lurt å få med seg noen grunnleggende grilltips, uansett om du håndterer kull- eller gassgrill og oppgaven er pølser, burgere, spareribs, kylling eller fisk. Det eneste som kan skje er jo at maten din blir enda bedre.

Marinering 

Poenget er å piffe opp smaken og mørne kjøttet. Men for mye marinade dreper kjøttsmaken, så ikke overdriv. Skal du oppnå mørning må kjøttet ligge i marinade i tre til fire dager. Sjekk derfor holdbarhetsdato når du er i butikken! Alt kjøtt blir enda bedre i en god marinade, og våre marinader anbefales varmt.

Sett smak på grillmaten.
Marineringstips til kjøtt.

smakstilsetninger til grillmat.jpg

Temperering av kjøttet

Ta kjøttet ut av kjøleskapet minst en time før grilling for å gjøre det romtemperert – da blir det saftig og godt. Det samme gjelder for kylling og fisk!

Grilling på kullgrill

Begynn gjerne med grillen når du tar kjøttet ut av kjøleskapet for temperering. Ikke start grillingen før kullet er rødglødende – det tar en snau halvtime. Legg kun grillkull under halve risten – enten på begge sider med et område midt på uten kull, eller en halvpart med og en uten kull. Poenget med dette er å ha et område hvor det du griller kan hvile uten sterk varme. Når du da setter lokket på grillen oppnår du indirekte varme. Grilling med lokk gjøres for å få sirkulasjon i varmen og hindre at flammene brenner kjøttet. Du får da en jevnere steking. Når kjøttet grilles på sterk varme blir kjøttsaften trukket inn til midten av kjøttet. Derfor må du la det hvile på lavere varme etter steking så kjøttsaften trekkes tilbake og fordeles i hele kjøttet.

Kull, gass eller engangsgrill.jpg

Gassgrill 

Gassgrillen er særlig praktisk med fisk som skal grilles forsiktig, når det regner (fordi det går fort) og på balkonger og verandaer der det er brannfarlig å bruke kull. Gassgrillen er også praktisk når du skal grille store kjøttstykker, fordi du har bedre kontroll på temperaturen, og for deg som er utrent med grilling og redd for at kjøttet skal bli svart.

Engangsgrill

Engangsgrillen har gjort grilling til allemannshobby og bidrar til å gjøre både piknikk, skogs- og båtturen ekstra trivelig. Men den er avgjort ikke rette verktøy for grilling av store kjøttstykker.
Her har vi en grei regel: du kan grille alt på engangsgrill som ikke trenger mer enn 20 minutter grilling. I motsatt fall risikerer du å stå igjen med en halvstekt middag. Men stek gjerne mindre biffer, tacosticks, kyllingfilét, lammekoteletter og pølser av alle slag.

Langtidsgrillet kjøtt.jpg

Kontrollér grillingen

Ikke legg kjøttstykket på grillen før den holder jevn, høy temperatur. Og for å unngå for rått eller for godt stekt kjøtt – bruk steketermometer! Fra 55-60˚C blir oksekjøttet rått, fra 60-65˚C får du et klassisk medium kjøttstykke og fra 65˚C og mer får du gjennomstekt kjøtt. Når det gjelder grilling av svinekjøtt bør kjernetemperaturen være på minimum 65˚C.