Andeconfit er snaddermat

Andeconfit er supergod mat. Crispy skinn, rosa kjøtt og delikat smak. Skal du lage det fra bunnen av tar prosessen tid, mens det er både raskt og enkelt om du velger boks eller pakkevarianten. Uansett hvilken metode du velger er det snaddermat som passer like godt for to en fredagskveld eller som festmat til mange.

Confitering er egentlig en gammel konserveringsmetode, oftest brukt til and og som gir langtidsholdbart og smakfullt resultat. Selve prosessen er egentlig ikke så vanskelig, men krever tid og vil vel for de fleste kun være en curiositet av typen «done that».

Fra bunnen av

Tilhører du gruppen som liker å eksperimentere, trives på kjøkkenet og synes at hjemmelaget er best, kjøper du ferske andelår og en real krukke med andefett. Du legger lårene tett i en ildfast form med høy kant og dekker dem med rikelig med grovt salt før du setter dem inn i kjøleskapet der de får stå til neste dag.
Da setter du av det meste av dagen til neste steg i prosessen mot perfekt confit, forvarmer stekeovnen til 80 °C, skyller av saltet, tørker andelårene og smelter andefettet på lav varme i en liten kjele. Skjær skinnet av den øverste delen på lårene, legg dem tilbake i formen og dekk dem med fettet. Sett så formen inn i ovnen og la dem stå der i minst fire timer, eller til kjøttet begynner å løsne.

Nå har du ferdig andeconfit – deilig, smakfullt og mørt kjøtt som nærmest smelter på tungen.

Boks eller pakke

Før servering tar du andelårene ut av fettet, legger dem med skinnsiden opp på et stekebrett – husk å dekke det med bakepapir, og steker ved 180 °C i ca. 20 minutter til skinnet er sprøtt.

Andeconfit kan serveres med en frisk sitrussalat med appelsin, grapefrukt og granateple. Rød appelsin gir flott farge, hakkede pistasjnøtter gir «krønsj» og litt flytende honning tilfører sødme. Du kan lage en lekker blandet salat med revet andeconfit som topping, eller du kan satse på den klassiske varmretten med rødløkskompott, aspargesbønner, stekte poteter og rødvinssaus som tilbehør.

Tips! Bruk litt av andefettet fra confiteringen eller boksen til å steke potetene i – supergodt!

Her finner du gode oppskrifter med andeconfit: