Ordliste amerikansk BBQ

Alle spesialfelt har sin egen sjargong, det gjelder også amerikansk BBQ. Faguttrykkene er adoptert inn i det norske språket når man snakker om BBQ og er ikke alltid like lett å forstå. Her forklarer vi deg hva de ulike ordene betyr.

Rub: Tørt krydder man ofte bruker før man legger kjøttet på grillen, kan også bruke det på kjøttet etter det er grillet. Også på revet kjøtt, alene eller i tillegg til bbq saus.

90 graders testen: Når kjøttet når 90°C i kjernetemp, sett en gaffel i kjøttet og vri 90 grader. Kjøttet skal løsne lett og på en tilfredstillende måte.

Bark: En skorpe bestående av det ytterste laget kjøtt, sennep og rub. Den er svidd ut, men smaker kjempegodt og bør blandes med resten av kjøttet. En god bark løfter en bra pulled til en himmelsk pulled!

Glaze: En eller annen type bbq saus man har på under grilling

Grill: Høy temperatur og raskt ferdig (High and short). Mange tror at dette er det norske ordet for bbq, men det er faktisk et amerikansk ord)

BBQ: Law temperatur og lang tilberedning (Low and slow)

The Stall: Temperaturen i kjøttet stopper på ca. 65-71°C (kan vare i mange timer), dette skjer pga at kjøttsaften fordamper og kjøler ned kjøttet fra innsiden fordi man kjører low and slow. Man unngår dette ved å pakke kjøttet tett i aluminiums folie.