Slik tilbereder du benfri svinenakke

Er dere mange om skal spise, er en benfri svinenakke ypperlig å legge på grillen. Men den kan også stekes hel i ovn, når du skal ha gjester. Du kan lage ditt eget «pulled pork» ved å grille kjøttet på indirekte varme over lang tid. En benfri svinenakke kalles også for nakkefilet.

Tilberedning

Stek benfri svinenakke i ovn på 125 °C til kjernetemperaturen viser 70 °C (rosastekt). Dette tar ca. 2,5 time for en svinenakke på 1,5 – 2 kg.

Benfri svinenakke er dessuten super å grille som et helt stykke. Før grilling bør svinenakken krydres med en rub. Bruk først sterk varme, og grill svinenakken raskt på alle sider. La kjøttet ettersteke på indirekte varme til den har fått riktig kjernetemperatur, bruk gjerne steketermometer. Fileten er medium stekt ved 70 °C, og gjennomstekt ved 76 °C. 1,5 kg svinenakke trenger 1,5-2 timer på grillen. La svinenakken hvile i 15-20 minutter før du skjærer i den.

Slik lager du pulled pork: Smør en benfri svinenakke inn med sennep og fordel rubben rundt hele stykket. Dekk kjøttet til med plastfolie og sett i kjøleskapet i minimum 24 timer, opp til tre døgn. Brun kjøttet godt på alle sider før du legger det over på indirekte varme ved 120°C i ca. 6 timer, pakket i folie etter 3 timer.

Kjernetemperatur ferdig tilberedt

  • 70 °C = medium stekt
  • 76 °C = gjennomstekt
  • 90 °C = klar for riving til pulled pork

Beregning pr. person

Beregn 150-200 g helstekt svinenakke per person.

Hvor mye pulled pork man beregner per person varierer etter hvordan man serverer det.