Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Lett
over 60 min

Dette er en klassiker. Den klassiske franske kjøttgryten fra Burgund er egentlig typisk husmanskost fra regionen men er så god at den er perfekt som festmat til mange - spesielt høst og vinterstid. Bruk kjøtt fra forpart av storfe - det gir mest smak.

Slik gjør du

Skjær kjøttet i terninger på ca. 3 x 3 cm. Varm litt olje i en ildfast gryte (med tilhørende lokk) og brun kjøtterningene. Skrell og kutt gulrot og løk i store terninger, og ha disse i sammen med kjøttet de siste par minuttene av steketiden. Pisk inn hvetemelet i rødvinen og hell det og kraften/buljongen over kjøttet. Ha i knust hvitløk og krydderbuketten (en kvist av timian, laurbær og persille knyttes sammen) samt en klype sukker. Sett hele gryten inn i stekeovnen ved 170-180 grader og la stå i 1½ time. I mellomtiden sprøstekes baconet i en stekepanne. Legg det til side på et kjøkkenpapir og skyll pannen.

Skrell sjalottløken, men behold dem hele og kutt sjampinjongen i fire. Varm olje i den samme pannen og fres sjampinjong og småløk til de har fått en fin farge. Når kjøttet er ferdig, tas det ut av gryten og blandes med baconet, sjampinjongen og sjalottløken. Hold varmt.

Kok inn sausen og sil den. Pisk inn litt og litt smør i sausen (montere) til den begynner å tykne. Smak til med salt og pepper. Ha eventuelt litt trøffelolje i. Server enten ved siden av eller hell over kjøttet.Det er aller best å servere med godt brød og en hjemmelaget mandelpotetmos til.