Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Lett
over 60 min

Dette er en klassiker. Den klassiske franske kjøttgryten fra Burgund er egentlig typisk husmanskost fra regionen men er så god at den er perfekt som festmat til mange - spesielt høst og vinterstid. Bruk kjøtt fra forpart av storfe - det gir mest smak.

Slik gjør du

Skjær kjøttet i terninger på ca. 3 x 3 cm. Varm litt olje i en ildfast gryte (med tilhørende lokk) og brun kjøttet. Skrell og kutt gulrot og løk i store terninger, og ha i sammen med kjøttet et par minutter mot slutten av steketiden. Bland hvetemel og rødvin og hell sammen med kraften/buljongen over kjøttet. Ha i knust hvitløk og krydderbuketten (en kvist av timian, laurbær og persille knyttes sammen) samt en klype sukker. Dekkgryten med lokk el. folie. og den stekeovnen ved 170-180 grader. La stå i 1½ time. I mellomtiden sprøstekes baconet i en stekepanne. Legg det til side på et kjøkkenpapir og skyll pannen.

Skrell sjalottløken. Rens og del sjampinjongen i fire. Varm ev. litt olje i pannen du stekte bacon og fres sjampinjong og småløk til de har fått en fin farge. Når kjøttet er ferdig, tas det ut av gryten og blandes med baconet, sjampinjongen og sjalottløken. Hold varmt.

Sil og kok inn sausen. Pisk inn litt og litt smør i sausen (montere) til den begynner å tykne. Smak til med salt og pepper. Ha eventuelt i litt trøffelolje, hvis du liker. Legg kjøtt og grønnsaker tilbake i sausen og server med godt brød og hjemmelaget mandelpotetmos.