Kjøttfarser og kjøttdeiger

Kjøttdeig og kjøttfarser er ofte brukt i det norske kjøkken. I dag har du valget mellom deiger av både svin, storfe, kylling og kalkun.

Kjøttdeig og karbonadedeig er laget av førsteklasses storfekjøtt. Begrepet "deig" betyr kjøtt som er malt eller hakket, og som kan være tilsatt 1% salt og inntil 5% is eller isvann. Karbobonadedeig er grovmalt storfekjøtt som er skåret fritt for sener og fett, og dermed er meget magert. Kan inneholde opp til 6% fett.  

Kjøttdeig er malt storfekjøtt som delvis er skåret fritt for sener og fett. Kan inneholde opp til 14% fett.  

Vann og salt i kjøttdeig

Grunnen til at det tilsettes vann i kjøttdeig er at kjøttet blir veldig varmt i kverneprosessen. Isen/ vannet kjøler ned og hindrer bakterievekst. Det finnes kjøttdeig uten tilsatt vann, da benyttes flytende nitrogen til å avkjøle maskinen som kverner kjøttet. Dette er en dyrere metode, derfor er det ofte høyere pris på denne typen kjøttdeig.  

I butikken finner du kjøttdeig av storfe, lam, svin, kylling og kalkun.  

Steking av kjøttdeig

Hvis du steker en for stor porsjon kjøttdeig har stekepanna lett for å avkjøles, og kjøttdeigen "koker" istedenfor å steke. Gjør følgende for å få deigen stekt: 
- Stek ikke mer enn 200-300 g kjøttdeig av gangen
- Bruk sterk varme, og la stekepanna bli ordentlig varm før kjøttdeigen legges i.
- La kjøttdeigen steke litt før du begynner å røre
- Begynner det å koke, ta ut kjøttdeigen og begynn på nytt med sterkere varme.  

Farser

Farser er spedd kjøttdeig, det vil si kjøttdeig tilsatt krydder og væske. I butikken får du både medisterfarse og kjøttfarse.

Råvareinformasjon fra www.matprat.no

Råvarer kjøttfarser og kjøttdeiger