Indrefilet av storfe

matprat.no
matprat.no

Vi synes det er gøy med råvarer som kan gjøres om til flere. Indrefilet av storfe er en slik råvare. Den kan helstekes, deles til vanlig biff, mignon, chateaubriand, tournedos eller filethode.

Varebeskrivelse

Indrefilet av storfe sitter på dyrets filetkam nederst på ryggen. Indrefilet er det møreste stykket på storfe.

Bruksområde

Indrefilet av storfe kan helstekes eller deles opp i følgende deler:

Filet mignon - Filet mignon er fransk, og består av den lille enden av indrefileten som finnes på baksiden av dyrets brystkasse. Dette området av dyret ikke er vektbærende, dermed er bindevevet ikke herdet av trening noe som resulterer i ekstremt mørt kjøtt. Filet mignon regnes som det beste av biff på grunn av sin mørhet, den smelter nesten i munnen. En førsteklasses filet mignon kan bokstavelig talt bli kuttet med en gaffel. Filet mignon kan kuttes i 2,5-5cm tykke porsjonsstykker, og deretter grilles og serveres som den er. Enten grilling eller steking foretrekkes. Bacon brukes ofte sammen med fileten på grunn av at fileten selv ikke inneholder så mye fett. Bacon gir god smak og gjør at fileten ikke tørker ut under stekeprosessen. Tradisjonelt anbefales det å steke filet mignon på høy temperatur på hver side i kort tid, for deretter å skru ned til lavere temperatur slik at kjøttet blir "kokt" hele veien gjennom.  

Tournedos - Tournedos er ca. 2,5 cm tykke skiver av indrefilet hos okse, og er saftig, mørt og med god smak. Bare tanken på en saftig tournedos får magen til å rumle. Dette er virkelig eksklusivt kjøtt. Passer utmerket til høytidelige fester og anledninger som for eksempel nyttårsaften. Men ikke la det stoppe deg til å overraske en lørdagskveld dere vil kose dere med noe ekstra godt.

Chateaubriand - Chateaubriand er det beste stykket av den tykkeste delen på indrefilet av storfe. Stykket skal være på ca 200-800g og ha en jevn tykkelse hele veien. Passer utmerket til høytidelige fester og anledninger som for eksempel nyttårsaften. Men ikke la det stoppe deg til å overraske en lørdagskveld dere vil kose dere med noe ekstra godt. Den kan for eksempel serveres med rødvinsaus og hjemmelaget potetchips.

Filethode - Filethode er navnet på den tykkeste enden på indrefilet av storfe. Kjøttet er veldig mørt og saftig. Filethodet tilberedes i ovn, stekepanne eller på grill.

Biffstykker - Biff av indrefilet er saftig og mørt kjøtt med en god smak. 

Råvareinformasjon fra www.matprat.no

Råvarer filetkam av storfe